Viroloog en vicerector aan de ULB Marius Gilbert heeft zijn twijfels over de uitbreiding van het Covid Safe Ticket (CST) in Brussel. Volgens hem zijn er nog genoeg mogelijkheden om het niet-gevaccineerde deel van de bevolking te overtuigen om zich wel nog te laten beschermen tegen het coronavirus. “Ik ben tegen het uitsluiten van niet-gevaccineerden.”
Viroloog Marius Gilbert sceptisch over coronapas: ‘We moeten mensen blijven overtuigen’
Er lopen momenteel interkabinettaire gesprekken over een uitbreiding van het CST in Brussel, omdat de vaccinatiegraad hier lager ligt dan in de andere gewesten. Het CST zou mogelijk breder toegepast worden dan in de andere gewesten. Zo wordt niet uitgesloten dat een CST verplicht wordt in de horeca, net als in Frankrijk en Italië.
Dat vindt viroloog Marius Gilbert (ULB) niet zo’n goed idee, zegt hij aan La Dernière Heure. “We moeten mensen blijven overtuigen en werk maken van het maatschappelijk draagvlak”, zegt hij. “De vaccinatie verplichten zou het maatschappelijk draagvlak aantasten. We moeten mensen respecteren. We moeten hen blijven uitleggen en tonen dat de vaccinatie werkt.”
De uitbreiding van het Corona Safe Ticket is volgens hem onnodig, omdat er nog genoeg manieren zijn om mensen te overtuigen, aldus de viroloog. “Ik ben tegen het uitsluiten van niet-gevaccineerden op bepaalde plekken”, licht hij toe. “De coronapas is de politieke oplossing van de gemakkelijkheid.”
'Laatste redmiddel'
Dat de vaccinatiegraad in Brussel lager is dan in de andere gewesten is voor Gilbert geen verrassing. Daarvoor wijst hij naar de sociale realiteit van het Brussels Gewest. “De vaccinatiegraad zit bijna op hetzelfde niveau als het aantal mensen met een huisarts. De oorzaken zijn precariteit en wantrouwen voor geneeskunde, en hebben weinig te maken met bepaalde gemeenschappen.”
Moest de druk op de ziekenhuizen in Brussel de komende weken of maanden vergroten, vindt Gilbert de uitbreiding van het CST wel een optie, “als laatste redmiddel.”
Boek
Gilbert is een van de bekendste wetenschappers die de afgelopen maanden het coronabeleid in België mee heeft vormgegeven. Op 16 september verschijnt zijn boek waarin hij terugblikt op de voorbije maanden en de wijze waarop de pandemie zijn leven voorgoed heeft veranderd.
In het boek 'Juste un passage au JT' (Slechts een passage op het journaal) blikt de viroloog terug op anderhalf jaar pandemie en de gevolgen ervan op zijn (privé)leven .
Lees meer over: Brussel , Samenleving , viroloog , marius gilbert