Herdenkingsplechtigheid op Brussels Airport in Zaventem op 22 maart 2021 voor de aanslagen 5 jaar geleden op 22 maart 2016

| Op 22 maart 2021, vijf jaar na de aanslagen, werd een herdenkingsplechtigheid gehouden op Brussels Airport in Zaventem.

Vlaanderen wil terreurslachtoffers van Maalbeek en Zaventem maximaal ondersteunen

© Belga
30/03/2021

Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA) wil de terreurslachtoffers van de aanslagen in 2016 in Zaventem en Maalbeek intensief begeleiden in de aanloop naar het proces in 2022. Daarom zullen er extra justitieassistenten worden aangeworven en komen er werkgroepen ter voorbereiding van het proces. Dat blijkt uit het antwoord van de minister op een vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Maaike De Vreese (N-VA).

Op 22 maart 2021 werden de slachtoffers van de terreuraanslagen in Brussel en Zaventem uit 2016 herdacht. Bij die aanslagen kwamen er 32 mensen om het leven en geraakten een 500-tal mensen uit binnen- en buitenland gewond. In de afgelopen vijf jaar heeft de dienst slachtofferonthaal van het Nederlandstalige justitiehuis in Brussel al 683 personen ondersteund in het dossier rond de aanslagen.

Het gaat dan onder meer om het verschaffen van informatie over de procedure, de rechten, de schadevergoeding, de financiële hulp, enzovoort. Daarnaast wordt er ook bijstand verleend tijdens de hele gerechtelijke procedure.

Het proces over de aanslagen start normaal in september 2022. Het zal een van de grootste en belangrijkste processen in de geschiedenis worden en naar schatting 9 maanden duren.
Daarom wil Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir de nodige voorbereidingen treffen om de slachtoffers bij het proces te ondersteunen en de 'nazorg' te garanderen. Om de slachtoffers goed bij te staan zullen er minstens veertig justitieassistenten nodig zijn. De minister zet in op extra tijdelijke aanwervingen in het najaar.

Werkgroepen

Daarnaast worden ook werkgroepen opgestart. Zo komt er een interne werkgroep met de justitieassistenten en de personeelsdienst om de nodige interne voorbereidingen te treffen. Daarnaast wordt er een werkgroep opgestart met het federale parket en de Franstalige justitiehuizen om ook daar te zorgen voor inhoudelijke afstemming.

"De slachtoffers hebben verschrikkelijk veel leed meegemaakt. Ze zijn slachtoffer geworden omdat deze terroristen het hart van onze samenleving willen treffen om deze te destabiliseren. We zijn het de slachtoffers van terreur verschuldigd om hen tijdens het proces met raad en daad bij te staan", reageert N-VA-parlementslid Maaike De Vreese.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni