Sinds het plan-Wathelet van kracht is hebben meer dan dubbel zo veel Brusselaars last van vliegtuiglawaai. Dat blijkt uit een rapport van Leefmilieu Brussel. De Brusselse regering gaat het spreidingsplan aanvechten bij de rechtbank van eerste aanleg.
Vliegtuigen over dubbel zoveel Brusselaars, Gewest naar rechter
Lees ook: Kaartjesstrijd rond vliegroutes
Huytebroeck riep maandagavond in extremis een persconferentie bijeen, waarop ze een "spectaculaire verslechtering van de situatie" aanklaagde. Ook minister-president Rudi Vervoort (PS) was daarbij aanwezig.
Het aantal overgevlogen Brusselaars steeg volgens een rapport van Leefmilieu Brussel, de gewestelijke milieuadministratie, tot 388.000 door het plan. Een groot deel van de nu getroffen bevolking had vroeger geen last van vliegtuiglawaai. Anderen, onder meer langs de kanaalroute, krijgen extra opstijgende vliegtuigen over zich heen.
Het Gewest trekt nu naar de rechtbank van eerste aanleg om het plan Wathelet op te schorten. Een uitspraak wordt pas na de verkiezingen verwacht.
Huytebroeck argumenteert dat de geluidsnormen veel vaker overschreden worden. De grootste geluidsoverlast wordt gemeten in Etterbeek. Maar ook in de kanaalzone is er veel meer overlast. Zo noteerde de meter in de Hopstraat 60 procent meer inbreuken overdag en 25 procent meer 's nachts.
Ruim 1.000 klachten
Het aantal klachten steeg nog spectaculairder: 1.056 klachten tussen 6 februari en 6 april, tegenover 9 in dezelfde periode vorig jaar.
"We hebben nu een objectivering van wat we al aanvoelden", zegt Rudi Vervoort. "We moeten nu zoeken naar een eerlijke verdeling. We willen daarbij geen strijd tussen Brussel en de Rand, maar we moeten de Brusselaars wel verdedigen."
'Nu nadenken over lowcost en vrachtvluchten'
Volgens de minister-president moet er nagedacht worden over keuzes in verband met vrachtvluchten en lowcostvluchten op de luchthaven.
De lawaaihinder door het spreidingsplan is een van de belangrijkste campagnethema's voor de verkiezingen in Brussel.
Eind februari presenteerde Huytebroeck al eens een kaart die toonde dat de vliegroutes nu over een veel groter gebied van het Brussels Gewest verspreid zijn, ook toen op een 's avonds inderhaast bijeengeroepen persconferentie. Federaal staatssecretaris Melchior Wathelet (CDH) sprak die informatie tegen en staafde zijn bewering met kaarten van luchtverkeersleider Belgocontrol.
Wathelet liet maandagavond nog weten dat hij werkt aan een plan met "oplossingen voor iedereen". Hij wil die oplossingen een van de volgende dagen voorstellen.
De gemeente Etterbeek liet ondertussen al weten dat ze zich aansluit bij de gerechtelijke stappen van het Gewest.
Lees meer over: Samenleving , Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.