Voor het tweede jaar op rij organiseert Brigade vzw een reeks evenementen over voedselvoorziening in de stad. Zaterdag trekt het gezelschap naar de site van het slachthuis van Anderlecht, waar traditie en innovatie op vlak van voedselvoorziening samenkomen. "Dit is de buik van Brussel."
Voedselfestival Half & Half trekt naar slachthuis, ‘de buik van Brussel’
Kuregemkenner Dirk De Caluwé leidt geïnteresseerden zaterdagochtend rond op de site van het slachthuis van Anderlecht, 'de abattoir'. Niet alleen vertelt hij over de geschiedenis van het slachthuis maar ook over de nieuwe voedselvoorzieningen: de voedingshal ‘Foodmet’ en champignonkwekerij Eclo, die champignons en kiemgroente teelt. In de kelder sluit het gezelschap af met een akoestisch concert door violist Nick Boons en gitarist Ramsy Irani.
Volgens mede-organisator Arnaut Vandamme komen traditie en innovatie samen op deze plek. Het slachthuis opende in 1890 en een champignonkwekerij was er ook al in 1930. Tegelijkertijd worden de kiemgroenten gekweekt op hoogtechnologische wijze en is er op het dak van de Foodmet een viskwekerij.
"Het zet ook aan het denken over de toekomst van voedselvoorziening: gaan we aardbeien uit Dilbeek halen, of gaan we naar een systeem van kweken in de stad? Ik denk bijvoorbeeld aan tomaten en paprika’s in gigantische serres."
Half & Half - Feeding the City
De rondleiding en het concert maken deel uit van de reeks evenementen ‘Half & Half – Feeding the City’. Mede-oprichter Arnaut Vandamme verdeelt zijn tijd tussen stadslandbouw en de horeca, waar hij als kok werkt. Daarnaast deelt hij zijn passie voor voedselvoorziening en voedingserfgoed graag via het festival, samen met de andere leden van het collectief.
De keuze voor het slachthuis was snel gemaakt. "De buik van Brussel is niet langer het Sint-Katelijneplein, zoals Lucas Catherine ooit schreef. Dat ging over de tijd dat er nog schepen aankwamen in het centrum van Brussel om hun voorraden aan wal te zetten. Als er vandaag één plek in Brussel die de naam verdient, is het de site van het slachthuis van Anderlecht," zegt Vandamme.
Het is misschien wel Vandamme's grootvader geweest die hem de liefde voor het Brussels culinair erfgoed met de paplepel heeft ingegoten. De leerkracht houtbewerking stak hem regelmatig een stronkje witloof toe, zelf gekweekt in een houten bak in de Marollen.
Korte keten
Om de traditie in leven te houden organiseerde het collectief jaren lang workshops om te leren zelf witloof te kweken in de stad. Ook vond er al eens een thema-avond plaats over choesels (typisch Brussels gerecht gemaakt van vleesafval, red.). Vorig jaar was er al een editie van ‘Half & Half – Feeding the City’. Deze zomer zet het collectief de reeks verder.
Tijdens de reeks evenementen is het doel steeds het belang van de korte keten in de verf te zetten. Ook komt als thema vaak terug dat bepaalde voedselinnovaties helemaal niet zo nieuw zijn. "Denk bijvoorbeeld aan de hippe champignonkwekerij in de kelders van de abattoirs, die we zaterdag zullen bezoeken," zegt Arnaut. "Dat deden ze in 1950 ook al."
Deze zomer volgen nog twee nieuwe edities van 'Half & Half – Feeding the City'. Mogelijk wordt de reeks volgend jaar nog eens verlengd met acht edities. De aankomende editie gaat hoogstwaarschijnlijk over het industriële verleden van Molenbeek, met een bezoek aan Santos Palace, een industriële koffiebranderij in de Manchesterstraat.
HALF & HALF - FEEDING THE CITY
25/6, 9.30, inschrijving verplicht
www.brigade.brussels
Lees meer over: Samenleving , voedselvoorziening , korte keten , half en half