Een werkloze Brusselaar aannemen wordt financieel nog aantrekkelijker, zeker voor werkgevers in Vlaanderen.
'Voor Vlaamse werkgever is de Brusselse werkloze nu dubbel interessant'
Lees ook: Brussel steunt 'eigen werklozen eerst'
De Brusselse arbeidsbemiddelingsdienst wil op deze manier meer ruchtbaarheid geven aan de nieuwe regeling, Activa Brussels, waarbij Brusselse werkzoekenden een potentiële werkgever een premie van 15.900 euro kunnen aanbieden, verspreid over dertig maanden.
De eerste zes maanden worden ze 350 euro goedkoper voor hun werkgever, de volgende twaalf maanden telkens 800 euro en het laatste jaar opnieuw 350 euro. Voor mensen met een beperking loopt de premie op tot 23.400 euro.
Hoewel de werkloosheid in Brussel al drie jaar op rij daalt, is ze toch nog hoog. Op dit moment bedraagt de werkloosheidsgraad net geen 17 procent, bij de jongeren zit nog altijd 26,6 procent zonder job. De categorieën die het moeilijkst aan de slag raken zijn de jongeren (25 procent van de werkzoekenden), de ouderen (13 procent), de langdurig werklozen (63 procent) en de laaggeschoolden (63 procent). Daarom geeft Actiris die groepen extra aandacht, onder meer via financiële voordelen bij aanwerving. Tot voor kort kon een werkgever die een werkzoekende uit die doelgroep aannam een korting krijgen op de RSZ-bijdrage. Voorts betaalde de RVA voor bepaalde werkzoekenden een deel van het salaris. Maar die zogenaamde Activa-regeling was bijzonder ingewikkeld en bij de RSZ-korting was er het probleem dat die altijd aan de werkplek gekoppeld is, zodat ze ook ten goede kwam aan Vlaamse en Waalse pendelaars in Brussel.
Verbrusseling
Toen het doelgroepenbeleid als gevolg van de zesde staatshervorming geregionaliseerd werd en het budget naar het gewest verhuisde, besloot minister van Economie en Werk Didier Gosuin (Défi) om de stimuli te vereenvoudigen en te verbrusselen, om Brusselse werklozen aantrekkelijker te maken. Hij schafte de RSZ-korting af en versimpelde de Activa-regeling tot de nieuwe - forse - premie Activa Brussels. “Die is gelinkt aan de woonplaats van de werkzoekende en komt dus voor honderd procent ten goede aan de Brusselaars,” zegt woordvoerder Jan Gatz van Actiris.
In principe moet de werkzoekende minstens twaalf maanden ingeschreven staan bij Actiris om de premie te krijgen, maar die voorwaarde vervalt voor een aantal categorieën: jongeren die een stage of beroepsopleiding achter de rug hebben, tewerkgestelde leefloners, ouderen vanaf 57, mensen die hun job verloren na een herstructurering. “Zo kunnen ze sneller aan het werk. Het heeft weinig zin om een jongere na zijn stage eerst nog een half jaar in de werkloosheid te houden voor hij met een premie aan de slag kan,” zegt Gatz.
Werkgevers moeten de werkloze minstens een halftimecontract van zes maanden aanbieden, maar ze mogen na dertig maanden, als de premie stopt, wel een andere gesubsidieerde werkloze aannemen. “Dit is natuurlijk niet de bedoeling,” zegt Liesbeth Driesen, directeur ‘werkgevers’ bij Actiris. “We hopen dat de werkgever na die periode tevreden is en zijn werknemer in dienst houdt.”
Ook buiten Brussel behoudt de werkloze de premie. Een werkgever uit de Vlaamse rand kan ze bovendien combineren met de RSZ-kortingen voor jongeren en ouderen die in Vlaanderen als stimuli gebruikt worden. Aldus kan hij voor een jongere onder de 25 genieten van de 15.900 euro uit Brussel plus een Vlaamse RSZ-korting van 9.200 euro. Driesen: “Dat maakt de Brusselse werkzoekenden dubbel interessant voor een Vlaamse werkgever.”
Dat was ook de bedoeling van Gosuin: het Brussels Gewest is nu eenmaal te klein om alle 94.000 werkzoekenden een job te geven. Daarom moeten ze aantrekkelijk gemaakt worden voor werkgevers in de Rand, waar wel veel werk is.
Lees meer over: Samenleving , Economie , werkloosheid , Actiris
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.