Voorrang voor Nederlandstaligen in crèches

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
06/03/2012
Nederlandstalige ouders kunnen hun kinderen binnenkort ook met voorrang inschrijven in Vlaamse crèches in Brussel. Net als in de Nederlandstalige scholen geldt er voortaan een voorrang van 55 procent.

Het principe staat ingeschreven in het nieuwe ontwerpdecreet kinderopvang, dat vorige week door de commissie Welzijn van het Vlaams parlement werd goedgekeurd. Het kaderdecreet legt enkele nieuwe regels voor kinderopvang vast, bijvoorbeeld met betrekking tot de vergunningsvoorwaarden en de subsidiëring.

De tekst bevat ook een nieuwe bepaling voor Brussel. Die kwam er op verzoek van Vlaams parlementslid Paul Delva (CD&V). "Er is inderdaad ook aan Brussel gedacht. Daar komt, net zoals vandaag al in het onderwijs bestaat, een voorrang voor kinderen van wie minstens één ouder het Nederlands voldoende machtig is, en dit ten belope van maximaal 55 procent van de opvangcapaciteit."

De regel geldt in crèches die door de Vlaamse overheid worden gesubsidieerd en waar de bijdrage afhangt van het ouderinkomen, het leeuwendeel van de crèches dus.

Delva had meermaals opgevangen dat ouders moeite hadden om hun kinderen ingeschreven te krijgen in een Nederlandstalige crèche. "Ik wilde niet wachten tot het probleem gigantisch groot zou zijn," zegt hij.

Diploma
Om van de voorrangsregel gebruik te maken moeten de ouders aantonen dat een van hen voldoende Nederlands kent. Dit kan, net zoals in de onderwijs-regeling, door een diploma voor te leggen. "We kiezen voor de analogie met het onderwijs omdat die regels zopas door het Grondwettelijk Hof als rechtsgeldig zijn bestempeld."

Een tweede nieuwigheid, ook op initiatief van Delva, geldt voor heel Vlaanderen, maar zal vooral gevolgen hebben in Brussel en de Rand. Het ontwerpdecreet bepaalt namelijk ook dat de verantwoordelijke van de crèche en minstens een van de kinderverzorgers Nederlandstalig moeten zijn. Het decreet moet nu worden goedgekeurd door het voltallige parlement. Ook moeten er, voor de praktische uitwerking, nog uitvoeringsbesluiten worden genomen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni