Vrijwilligersorganisatie aan ingang A1, Brussels Expo

Vrijwilligers blijven hulp bieden aan Paleis 8: 'De chaos komt niet door ons'

HS
© BRUZZ
15/03/2022

Vrijwilligersorganisaties mogen vluchtelingen geen voedsel meer aanbieden op de site van het registratiecentrum aan Paleis 8, volgens de Stad Brussel "om chaos op het terrein te vermijden." Het stadsbestuur vreesde een soort kamp zoals in 2015 in het Maximiliaanpark. Onterecht, volgens de hulporganisaties die hun werk nu doen op de openbare weg.

Het aantal Oekraïense vluchtelingen dat zich in Paleis 8 van Brussels Expo wil inschrijven is bijzonder groot. Honderden mannen, vrouwen en kinderen staan soms uren in de rij om zich te kunnen registreren en aan hun nieuwe leven te beginnen. Vrijwilligersorganisatie ‘Solidarity for Ukraine’ stond maandag de hele dag op het terrein om eten en drinken uit te delen, maar staat nu noodgedwongen enkele honderden meters verderop aan de ingang van het terrein. Op de site zelf mogen ze niet langer staan.

Met kratten gevuld met voorverpakte broodjes, fruit en flessen water lopen de hulpverleners op en neer tussen het volk dat al sinds 's ochtends vroeg aanwezig is. Het Rode Kruis loopt wel nog op het terrein, vooral voor de verzorging en ontvangst van de mensen in het registratiecentrum. Voor al wie buiten in de rij staat, zijn weinig middelen beschikbaar.

“In de ochtend liepen er nog een aantal agenten rond om te controleren of wij ons aan de nieuwe maatregelen hielden,” vertelt Yahia, vrijwilliger van Serve The City. “Maar die zagen toen zelf ook hoe de mensen aan het verhongeren waren, uren in de rij stonden zonder water of iets te eten. Uiteindelijk zijn ze ermee akkoord gegaan dat wij ons individueel tussen te mensen begaven, om langs te gaan met water en wat eten.”

vrijwilligersorganisaties_aan_het_registratiecentrum_paleis_8.jpg

| Vrijwilligersorganisaties aan de toegang van het registratiecentrum in Paleis 8

“Het is moeilijk. Ik ben 10 jaar geleden ook vluchteling geweest. Ik heb dit proces ook meegemaakt en in al die tijd is er precies niets veranderd,” gaat Yahia verder.

“Wij willen gewoon helpen. We staan hier nu aan de ingang, maar de mensen die hier passeren al geregistreerd en vertrekken. Wie nog steeds in de rij staat aan te schuiven wil zijn plaats natuurlijk niet kwijt, en staat dus met honger in de rij.”

Maximiliaanpark 2.0

Volgens de woordvoerder van Brussels burgemeester Philippe Close (PS), Carole Poncin, zijn de maatregelen getroffen om chaos te vermijden. Die zou er maandag wel geweest zijn bij de opening van het registratiecentrum. Volgens hulpverleners vreest de stad een herhaling van de situatie in het Maximiliaanpark in 2018.

“Het incident in het Maximiliaanpark was een heel groot probleem. Het was een beetje reputatieschade, omdat het leek alsof Brussel de situatie met de vluchtelingen niet meer in de hand had. En nu denk ik dat ze daarom zo hard hun best doen om een herhaling te vermijden,” vertelt Erik Van Wolvelaer van hulporganisatie ‘Solidarity for Ukraine’.

“Maar dit is geen Maximiliaanpark 2.0. Ik denk dat we het park schoner hebben achtergelaten dan hoe we het in de ochtend hebben aantroffen."

“Wij vragen om aan tafel te zitten met de mensen van de stad, de mensen van Fedasil, van Binnenlandse Zaken. Maar we worden amper geïnformeerd. We hebben amper nummers om naar te bellen. En dat moet beter.”

vluchtelingen_in_de_rij_voor_registratiecentrum_paleis_8.jpg

| Vluchtelingen in de rij voor registratiecentrum Paleis 8

Minder chaos

Een lichtpunt aan de situatie is dat het registratieproces dinsdag al een stuk vlotter lijkt te lopen. Maandag verliep alles redelijk chaotisch en ongeorganiseerd, het registratiecentrum kon door de hoge nood ook niet testdraaien. Er stond maar één mobiele toiletcabine. Uiteindelijk opende de middelbare school aan de overkant haar deuren om de mensen toegang tot de toiletten gegeven. Dinsdag is er nog steeds een groot aantal mensen, maar schuift de rij wel sneller op.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Laken , Samenleving , conflict oekraïne rusland , Oekraïense vluchtelingen , paleis 8 heizel , solidariteit

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni