De Vrije Universiteit Brussel (VUB) en Amnesty International hebben maandag samen actie gevoerd en een petitie gelanceerd voor de vrijlating van Ahmadreza Djalali. Op die manier willen ze de Zweedse regering ertoe bewegen meer druk uit te oefenen op Iran om de professor vrij te laten.
VUB en Amnesty International voeren actie voor vrijlating Ahmadreza Djalali
De Iraans-Zweedse wetenschapper Ahmadreza Djalali werd in 2016 tijdens een werkbezoek in Iran beschuldigd van spionage en in 2017 ter dood veroordeeld. Sindsdien zit hij vast in een Iraanse gevangenis. Dr. Djalali werkte als dokter in de geneeskunde voor een onderzoeksgroep die verbonden is aan de VUB.
De actie van maandag, opgezet door mensenrechtenorganisatie Amnesty International en de VUB, is bedoeld om druk uit te oefenen op de Zweedse regering om meer actie te ondernemen voor de vrijlating van Djalali. "Als humanistische universiteit hecht de VUB veel belang aan de bescherming van academische vrijheid en het welzijn van haar medewerkers, inclusief gastdocenten als Djalali. Daarom steunt ze deze oproep," schrijft de universiteit in een persbericht.
Verschillende VUB-studenten zijn ook aangesloten bij Amnesty International. Zij hebben maandagmiddag een standje op de Esplanade opgezet, waarbij informatie gegeven wordt over het gevangenschap van Djalali en handtekeningen verzameld worden voor een petitie aan de Zweedse regering.
Gewetensgevangene
Volgens Amnesty is Djalali een gewetensgevangene, "die enkel werd veroordeeld en wordt vastgehouden omwille van zijn weigering om zijn academische banden te gebruiken om te spioneren voor Iran," aldus de mensenrechtenorganisatie. VUB en Amnesty geloven in de kracht van gezamelijke actie om Djalali vrij te krijgen. Daarvoor moet ook Zweden, een van de nationaliteiten van Djalali, zijn duit in het zakje doen.
"We zullen nooit nalaten om telkens opnieuw over Ahmadreza Djalali te berichten en om telkens opnieuw tot actie op te roepen. Tot hij wordt vrijgelaten," zegt VUB-rector Jan Danckaert. "Wetenschappers wereldwijd moeten veilig en vrij kunnen werken. De situatie waarin dr. Djalali zich bevindt, maakt duidelijk dat dit niet overal en altijd het geval is."
Lees meer over: Etterbeek , Samenleving , Ahmadreza Djalali , VUB , Amnesty International