De beslissing van het Overlegcomité om het Covid Safe Ticket vanaf 13 augustus te laten gebruiken voor outdoor evenementen vanaf 1.500 bezoekers, is een goede beslissing. Maar wat met de kleinere evenementen, vraagt VUB-professor Huisartsengeneeskunde Dirk Devroey zich af. "Ik vrees dat dit buitenlanders naar België gaat lokken om feestjes te houden." BRUZZ zet de voornaamste reacties op een rijtje.
VUB-professor vreest komst van buitenlandse feestvierders
De reacties van de stakeholders en het middenveld na afloop van het Overlegcomité waren overwegend positief. Extra versoepelingen kwamen ook niet uit de bus. Op strengere reiscontroles en bijkomende PCR-testen voor terugkeerders uit gevarenzones na, wordt er ook niet verstrengd.
De belangrijkste beslissing is evenwel de invoering van het Covid Safe Ticket voor evenementen vanaf 1.500 personen vanaf 13 augustus. Een goede toevoeging, vindt ook Devroey. "Maar ik vrees voor de kleinere evenementen waarvoor geen vaccinatiebewijs nodig is", aldus de VUB-professor. "Er was een regeling op Europees niveau nodig over de manieren waarop mensen kunnen bijeenkomen."
Devroey neemt het voorbeeld van vakantiegangers in Frankrijk. "Zij moeten bij wijze van spreken om de twee dagen getest worden. Hier zijn de regels veel soepeler. Ik vrees dat dit een slecht signaal is. Als ik als Fransman een feestje zou willen organiseren, zou ik het wel weten", zegt Devroey fijntjes. "En dat is net de manier waarop het virus zich kan verspreiden."
Het virus circuleert immers nog op grote schaal, vindt Devroey. "Er liggen nog steeds dubbel zoveel mensen in het ziekenhuis als vorige zomer. Het aantal hospitalisaties stijgt opnieuw. We blijven op een plateau zitten en onze zorgsector onder druk zetten. Het virus slaat toe bij mensen die niet gevaccineerd zijn. En wie volledig gevaccineerd is, is niet 100 procent beschermd. Mensen met een zwakkere gezondheid kunnen nog steeds ziek worden. Ook daar moeten we rekening mee houden."
Evenementen in Nederland toonden al dat het systeem met Safe Tickets niet waterdicht is
Marc Noppen, CEO van het UZ Brussel, blijft hameren op voorzichtigheid, maar kan zich vinden in de uitkomst van het Overlegcomité. "We vroegen al langer dat de terugkerende reizigers die niet volledig gevaccineerd zijn, strenger worden gecontroleerd", reageert Noppen. "Dat dit er nu komt, is zeker een goede zaak, ook al blijft het geen waterdichte bescherming."
De beslissingen die genomen zijn over de organisatie van evenementen, bekijkt de CEO met enige nuance. "De praktische organisatie lijkt me niet zo eenvoudig. Bovendien hebben evenementen in Nederland al getoond dat ook dit systeem niet waterdicht is. Maar mogelijks zorgen deze eisen wel voor een psychologische rem, wat goed is. Kleinere evenementen blijven wel een risico."
Noppen predikt voorzichtigheid. "Zeker zolang we geen duidelijk zicht hebben op wat de stijgende besmettingen gaan betekenen voor het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens. We moeten blijven vaccineren en wat mij betreft moeten we nog eens ernstig nadenken over een verplichte vaccinatie voor het zorgpersoneel."
De evenementensector krijgt eindelijk het gevraagde perspectief, stelt Bruno Schaubroeck van de Event Confederation. "Het Covid Safe Ticket kan onze sector helpen." De opdracht voor de komende weken is om een soort van protocol uit te schrijven over hoe alles praktisch georganiseerd wordt.
Een extra ticketcontrole na 16 maanden zonder evenementen en cultuur is volgens Schaubroeck een heel kleine moeite en de sector zal daar wel snel op anticiperen. Dat PCR-tests niet 72 maar 48 uur geldig mogen zijn, is wel een extra moeilijkheid. Je verliest bijna een volledige dag in afwachting van het resultaat.
Wat moet iemand doen die bijvoorbeeld naar Pukkelpop gaat, moet die zich dan na twee dagen opnieuw laten testen? "Dat is iets waarover de organisator van Pukkelpop de komende dagen met de regionale en federale overheden rond de tafel moet gaan zitten om te bekijken hoe dat georganiseerd zal worden", zegt Schaubroeck.
We mogen het niet aan de goodwill van de mensen overlaten
Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) ziet wel heil in het Covid Safe Ticket, zolang het maar waterdicht is. Hij vertelt het verhaal van Nederlandse jongeren, die screenshots maakten van andermans Covid Safe Tickets, en zo toch op evenementen toegelaten werden wanneer dat eigenlijk niet mocht. "Er moet een degelijke vorm van identiteitscontrole vasthangen aan het Covid Safe Ticket, we mogen het niet enkel aan de 'goodwill' van de mensen overlaten. De technologie is er om een waterdicht systeem op te zetten, het is aan de overheid om het uit te voeren."
Op de andere beslissingen van het Overlegcomité reageert Van Ranst voorzichtig positief. "De verscherpte controles op reizen waren verwacht, en waren ook nodig. Ik heb een déjà-vugevoel naar vorige zomer: toen werden er ook verscherpte controles aangekondigd, maar is het nooit echt goed uitgevoerd." De viroloog denkt dat er geen zware maatregelen, zoals een harde lockdown, meer zullen nodig zijn. "Daar zijn we volgens mij van verlost. Belangrijk is om goed te blijven vaccineren."
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Gezondheid , Dirk Devroey , covid safe ticket , overlegcomité 19 juli