Het Overlegcomité heeft maandag beslist om de controles op terugkerende reizigers in luchthavens en internationale treinstations op te voeren. Daarnaast zijn de modaliteiten van het Covid Safe Ticket voor events vastgelegd. Dat attest moet vanaf 13 augustus toelaten om zonder restricties van festivals of andere openluchtfeesten te genieten.
Strengere controles op reisverkeer, Covid Safe Ticket doet intrede
Dat kondigde premier Alexander De Croo (Open VLD) aan op een persconferentie. Die opende hij met hoopvol nieuws. Van de bijna 130 personen die nog vermist waren door het noodweer van vorige week zijn er maandag vijftig opgespoord. Zeventig personen zijn nog vermist. België houdt dinsdag een dag van nationale rouw om stil te staan bij de (voorlopig) 31 dodelijke slachtoffers.
Veel besmettingen, minder ziekenhuisopnames
Wat de pandemie betreft, wees De Croo op de succesvolle vaccinatiecampagne. "België staat bovenaan in Europa. Acht op de tien volwassen ontving een eerste dosis. Drie op de vier Belgen met onderliggende aandoeningen, en negen op de tien 65-plussers zijn volledig gevaccineerd. Die cijfers gaan de komende weken alleen nog omhoog", vertelde de premier.
En de vaccinatie werpt zijn vruchten af, aldus De Croo. "Want hoewel het aantal besmettingen met het coronavirus opnieuw sterk toeneemt, stijgt het aantal ziekenhuisopnames niet aan dezelfde snelheid mee. De correlatie die er altijd was tussen beide parameters is verbroken. En dat is ontegensprekelijk te wijten aan de vaccinatiecampagne."
Naburige landen wilden te snel versoepelen en moeten nu stappen achterwaarts zetten. Wij maken die fout niet
Nog maar 2 procent van de besmette personen beland in het ziekenhuis, blijkt uit gegevens van Sciensano. Toch laten de verschillende deelstaten - gebundeld in het Overlegcomité - de teugels niet meteen vieren. "Naburige landen wilden te snel versoepelen en moeten nu stappen achterwaarts zetten. Wij maken die fout niet", weet De Croo. "Stap voor stap versoepelen, is de enige goede aanpak."
Strengere reiscontroles
Ingrijpende veranderingen komen er dan ook niet. Voor reizigers verandert er wel een en ander. Wie nog niet gevaccineerd is en terugkomt uit een EU- of Schengenzone waar gevaarlijke Covid-varianten circuleren, moet op dag 1 en dag 7 na terugkeer een PCR-test afleggen. De kleur van de zone speelt geen rol. Tot het resultaat van de test bekend is, is een quarantaine verplicht. Wie een positieve PCR-test aflegt, moet tien dagen verplicht in isolatie.
Momenteel bevindt evenwel geen enkel land binnen Schengen zich in de situatie waar de circulatie van varianten zo hoog ligt dat die maatregel nodig is, aldus De Croo. Nog zullen de controles op het invullen van het Passenger Locator Form en het bezit van een digitaal coronacertificaat worden aangescherpt, aldus de premier nog. De controles zullen vooral in luchthavens en treinstations gebeuren.
Covid Safe Ticket
Vanaf 13 augustus zal het Covid Safe Ticket (CST) gebruikt kunnen worden. Weliswaar enkel voor evenementen in buitenlucht vanaf 1.500 bezoekers. Het ticket zal iedereen die volledig gevaccineerd is, recent negatief testte of antilichamen heeft na een besmetting met het coronavirus in de laatste zes maanden toegang geven tot massa-evenementen. Het ticket maakt het mogelijk om festivals te organiseren zonder afstandsregels en mondmaskerplicht.
Het staat organisatoren vrij het systeem te gebruiken. Zonder CST gelden de capaciteitsbeperkingen die eerder werden vastgelegd. Vanaf 1 september geldt het CST ook voor indoor events. De negatieve PCR-test zal maximaal 48 uur voordien mogen afgenomen zijn. De minder betrouwbare antigeentests worden niet toegelaten.
Lees meer over: Brussel , Veiligheid , besmettingen coronavirus , overlegcomité 19 juli , Alexander De Croo , Rudi Vervoort , covid safe ticket