Een bijeenkomst van Bamko in Brussel.

Vzw Bamko zet intersectionaliteit centraal op Internationale Vrouwendag

Glodie Mungaba
© BRUZZ
08/03/2023

Ter gelegenheid van de Internationale Vrouwendag op 8 maart organiseert vzw Bamko een conferentie en tentoonstelling in de Gotische zaal van het Stadhuis van Brussel met als centraal thema 'intersectionaliteit'.

Bamko is een vzw die zich onder meer bezighoudt met vrouwenkwesties en dekolonisatie. Het doel van het evenement is het begrip 'intersectionaliteit' onder de aandacht te brengen, een denkwijze die stelt dat maatschappelijke ongelijkheid zich voordoet langs verschillende assen die elkaar snijden (o.a. gender, seksualiteit, religie...).

Uitdagingen en moeilijkheden

"Het begrip intersectionaliteit stelt ons in staat om meervoudige en verstrengelde vormen van discriminatie waar te nemen waarmee mensen geconfronteerd worden, zoals seksisme, homofobie en racisme", legt Mireille-Tsheusi Robert uit. Zij is schrijfster, activiste en oprichtster van Bamko. "Deze conferentie moet ons helpen om deze uitdagingen en de moeilijkheden waarmee alle vrouwen worden geconfronteerd, te begrijpen."

Voor Maryan Herrera Rodriguez, activiste en lid van Bamko, is het ook belangrijk om dit thema te belichten. "Het concept van intersectionaliteit werd voor het eerst ontwikkeld in de jaren tachtig in de Verenigde Staten door de Afro-activiste en advocate Kimberlé Crenshaw", zegt ze. "Het geeft ons de mogelijkheid om de verschillende overheersingen waar we in de maatschappij het slachtoffer van zijn te verduidelijken."

"Dit evenement zal een succesvolle bijeenkomst worden zodra we erin slagen de verschillende betrokken feministen tot een oprechte dialoog te brengen", vertelt Anne Wetsi Mpoma. Volgens haar draait het om deuren te openen en elke vrouw te laten merken dat iedere individuele strijd zowel hetzelfde als anders is.

Bamko.jpg

| Een van de conferenties georganiseerd door Bamko.

Diverse spreeksters

Onder leiding van Lydia Mutyebele (PS), Brussels schepen voor Gelijke Kansen, komen acht vrouwen met een verschillende professionele achtergrond en afkomst aan het woord. Enkele van deze vrouwen zijn: Natou Pedro Sakombi, schrijfster en historica, politica Fatima Moussaoui en Nadine Plateau, mede-oprichtster van Maison des Femmes.

Op het programma staat ook een fototentoonstelling van de Wetsi Arts Gallery die het werk laat zien van kunstenaars met Afrikaanse roots of kunstenaars die werken rond dekolonisatie in België. Verder is er de documentaire 'Asidentités' over de ervaringen van Aziatische vrouwen in Frankrijk. Kinderen tussen 6 en 12 jaar kunnen naar een ludieke workshop in een aangrenzende ruimte.

Vzw Bamko: conferentie en tentoonstelling, om 17:45 in de Gotische Zaal.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni