Franse nachtclubs gaan gebukt onder een nieuw fenomeen: nietsvermoedende feestvierders worden er plots ‘geprikt’. Voorlopig is niet duidelijk wie de daders zijn en waarom of waarmee ze mensen prikken met injectienaalden. Terwijl het aantal klachten er toeneemt, verschijnen op sociale media ook de eerste getuigenissen van prikincidenten in Brussel.
Waaien mysterieuze prikken in Franse nachtclubs ook over naar Brussel?
Nantes, Rennes, Béziers, Grenoble: het zijn maar enkele van de Franse steden waar het aantal klachten na mysterieus te zijn ‘geprikt’ in een discotheek of andere nachtclub, toeneemt. Sinds enkele weken getuigen zowel vrouwen als mannen tijdens een feestje te zijn ‘geïnjecteerd’.
Hoewel op het lichaam vlekken zichtbaar zijn en er symptomen als misselijkheid of flauwtes worden vastgesteld, kon onderzoek nog niet uitwijzen of en wat er precies ingespoten wordt. De prikken zitten meestal op het bovenlichaam, maar toxicologisch onderzoek bracht nog geen geïnjecteerd product aan het licht. Het onderzoek naar een aantal zaken is echter nog lopende. Voorlopig werden nog geen verdachten gearresteerd.
Brusselse getuigenissen
Intussen komen via sociale media de eerste verhalen van mysterieuze prikken in Brussel naar boven. Op de Facebook-pagina ULB Confessions getuigt een vader dat zijn zoon ongewild gestoken werd terwijl hij uitging. De feiten zouden dateren van 17 april.
“Mijn zoon en zijn vriend merkten het effect, zoals duizeligheid en misselijkheid, pas enkele minuten na de injectie,” klinkt het op Facebook. “Daarom konden ze niet vaststellen wie het mogelijk gedaan had. Mijn zoon had de juiste reflex om binnen de 24 uur naar het ziekenhuis te gaan en hij wordt momenteel preventief behandeld tegen de risico's van AIDS of hepatitis. Hij zal regelmatig bloed moeten laten prikken gedurende enkele maanden. Hij lichtte de organisatoren en de politie in.”
De originele post werd zelfs al meer dan 2.200 keer gedeeld. Tot nu toe kon onze redactie het slachtoffer nog niet bereiken.
'Ware epidemie'
De getuigenis is niet de enige. Als reactie op het verhaal post een vrouw dat het vriendinnetje van haar zoon een maand geleden hetzelfde overkwam.
Maïté Meeus van het collectief Balance Ton Bar heeft weet van drie getuigenissen die de laatste dagen zijn komen binnensijpelen. “Er zijn vooral veel gevallen gekend in Frankrijk. Daar is het een ware epidemie aan het worden,” vertelt Meeus. “In Brussel heeft het die proporties nog niet aangenomen, maar het is wel tijd dat we handelen. We zijn op de hoogte van het feit dat het fenomeen bestaat. De autoriteiten moeten nadien niet afkomen met riedeltjes als ‘we wisten het niet’.”
"Voorlopig hebben we in onze zone nog geen enkele klacht binnengekregen."
Ook volgens Meeus is het onduidelijk wat het fenomeen precies inhoudt. “Ik ging ervan uit dat er GHB werd ingespoten, een drug met de reputatie van een verkrachtingsdrug. Maar voorlopig geven de getuigenissen niet aan dat er ook seksuele agressie volgde op de prik.”
De belangengroep Union Féministe Intersectionnelle Autogérée (UFIA) laat eveneens weten dat er meerdere getuigenissen circuleren op sociale media. Ze maken zich zorgen en vragen om een politiek antwoord.
Op de hoogte
Bij politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene zijn ze via de sociale media op de hoogte van de getuigenissen. “Maar voorlopig hebben we in onze zone nog geen enkele klacht binnengekregen,” aldus woordvoerster Sandra De Tandt. “Mogelijk dienen mensen ook klacht in bij de zone waar ze wonen natuurlijk. Dan zien wij dat niet.” Ook bij politiezone Noord kregen ze nog geen klachten binnen.
Bij het UZ Brussel zag de spoedafdeling tot op vandaag nog geen gevallen binnenkomen met klachten over een mysterieuze prik. “Wel zien we af en toe slachtoffers van spiking, waarbij iemand alcohol of drugs in iemands drankje heeft vermengd zonder dat het slachtoffer daar weet van had. Maar via een spuitje zijn we deze verhalen nog niet tegengekomen.”
Bij het Sint-Pietersziekenhuis zijn ze op de hoogte van het bestaan van het fenomeen, maar kunnen ze niets kwijt over het aantal slachtoffers dat zich mogelijk bij de spoeddienst aanbood. “Onze dokters die patiënten testen op HIV, zijn op de hoogte van het fenomeen,” klinkt het.
“Ze geven daarom ook het advies mee om zich meteen naar de spoeddienst te begeven indien je hiervan het slachtoffer wordt. Dan kan je meteen getest worden op mogelijke besmettingen. Ook moet je goed nagaan of er een moment van black-out mee gepaard ging. Want dat zou kunnen wijzen op een seksueel misdrijf.”
Lees meer over: Brussel , Samenleving , nachtclub , balance ton bar
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.