Website voor fuifzalen in aantocht
Lees ook: VGC wil meer studenten op kot
"Binnen de VGC-jeugddienst maakt men werk van een oplijsting van fuifzalen, die beschikbaar zal worden gemaakt op het jeugdportaal." Dat antwoordde Guy Vanhengel, Collegevoorzitter bevoegd voor Onderwijs op een vraag van Bianca Debaets (CD&V). Die ondervroeg de minister vrijdag over het studentenbeleid van de VGC.
Vanhengel gaf ook wat meer toelichting bij het plan om een studentensportkaart in te voeren. Het gaat om een initiatief van studentenservicedesk Br(ik in samenwerking met alle Brusselse instellingen voor hoger onderwijs en de VGC-Sportdienst.
"Op dit moment wordt onderhandeld met de verschillende sportaanbieders omtrent het al dan niet aansluiten bij het initiatief", weet Vanhengel. "De bedoeling is om tot een kaart te komen waarmee studenten aan voordeeltarief kunnen gaan sporten."
Debaets had het tenslotte over het tekort aan leerkrachten in Brussel. Vanhengel kondigde daarvoor een nieuwe promotiecampagne aan.
"Samen met Br(ik bereiden we een promotiecampagne voor", aldus nog Vanhengel. "De campagne richt zich naar de huidige studenten lerarenopleiding in Brussel en de 16- tot 18-jarigen uit het Brussels Nederlandstalig secundair onderwijs. We zullen een eerste keer naar buiten komen met de campagne in juni 2012. Ook in het najaar zullen acties worden ondernomen met als hoofddoel de promotie en waardering van het leerkrachtenberoep in Brussel."
Opdracht zonder geld
Ook het kotentekort kwam in de VGC opnieuw ter sprake. Br(ik heeft van Vlaams Brusselminister Pascal Smet (SP.A) de opdracht gekregen om de komende vijf jaar duizend nieuwe studentenkamers te voorzien. De VGC is daar echter niet bij betrokken.
"Om die opdracht te verwezenlijken wordt jaarlijks 1 miljoen van ons budget (in totaal 2,2 miljoen) voorzien", zegt Dirk Liebaers, de nieuwe directeur van Br(ik, aan brusselnieuws.be. "Als u weet dat een kot ongeveer 50.000 euro kost, kunnen we daarmee dus slechts twintig kamers per jaar inrichten."
Br(ik bestudeert hoe de opdracht toch gerealiseerd kan worden en kijkt daarvoor naar de privé. "Wij moeten proberen water met vuur te verzoenen", aldus nog Liebaers. "We proberen kwalitatieve en betaalbare kamers te realiseren, die volgens de wetten van de privé ook nog eens rendabel moeten zijn."
Donderdag was het een jaar geleden dat Nederlandstalige- en Franstalige studenten de zogenaamde New Deal afsloten met de Stad, het Gewest en de Gemeenschappen. Dat akkoord moest Brussel meer studentvriendelijk maken. De hoofdstad telt ongeveer 75.000 studenten. Dat zijn er meer dan Gent of Leuven.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.