De werken die zaterdag begonnen aan de Josaphatsite in Schaarbeek, zijn al afgerond. Dat laat de Maatschappij voor Stedelijke Inrichting (MSI) weten. Het gaat om voorbereidende werken in het kader van een grondige bodeminspectie. De gemeente Schaarbeek is niet opgezet met de manier waarop de werf verlopen is.
Lees ook: Schaarbeek geeft negatief advies over nieuwe Josaphat-wijk: te dicht en te weinig duurzaam
“Wij doen gewoon wat ons gevraagd is”, zegt Pascal Sac van het MSI, nadat er afgelopen weekend protest ontstond toen er plots een bulldozer op de Josphatsite begon te graven. “Zaterdag en maandag hebben we een klein weggetje afgegraven om een grondige bodeminspectie mogelijk te maken. Voor zulke werkzaamheden hebben wij geen vergunning nodig. Leefmilieu Brussel is maandagmorgen langsgekomen en heeft ons groen licht gegeven. We zijn volledig in ons recht.”
Gemeentelijk protest
Op de Josaphatsite wil het Gewest op termijn een nieuwe, duurzame woonwijk doen verrijzen met ruim 1.380 nieuwe woningen. De gemeente Schaarbeek ziet die plannen minder zitten en leverde eerder al een negatief advies af.
"Dit is heel ongelukkig en had anders aangepakt moeten worden"
De burgemeester van Schaarbeek, Cécile Jodogne (Défi) is not amused met de afgraafwerken van afgelopen dagen. “Dat het MSI de werken uitvoert zonder ook maar iemand daarvan op de hoogte te brengen, is heel jammer en ongelukkig. Ik begrijp de bekommernissen van de buurtbewoners. Dit had anders aangepakt moeten worden.”
Tijdelijke bezetting
Niet alleen de gemeente laat van zich horen. Ook buurtbewoners vinden dat de werken in het geniep afgerond zijn. Zo wonen er op de site tijdelijk drie circusartiesten van het gezelschap “Les Nouveaux Disparus” en is er een tijdelijke, gemeenschappelijke moestuin. “De drie personen kunnen verder op de site verblijven, maar de moestuin is sinds de coronamaatregelen gesloten”, zegt Pascal Sac van het MSI. “Er kwam te veel volk op af. Na de quarantaine gaat de gedeelde tuin normaal gesproken terug open.”
Bodeminspectie
Het kleine weggetje dat nu dus dwars door de Josaphatsite loopt, moet dus een grondige bodeminspectie mogelijk maken. Het pad zal dienen om voertuigen en het nodige materieel ter plaatse te krijgen. Maar wanneer die inspectie zal plaatsvinden, is nog niet duidelijk. “Maar erg lang zal dat niet meer duren”, aldus Pascal Sac. “De bodeminspectie moet namelijk afgerond zijn voor het RPA (richtplan van aanleg, red.) voor een tweede lezing naar de regering gaat.”
Lees meer over: Schaarbeek , Samenleving , Josaphatsite , MSI , Cécile Jodogne , Vincent Vanhalewyn
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.