Wildparking gemeenteplein Molenbeek: 'Een kat-en-muisspel'

Tim Gatzios
© BRUZZ
26/04/2017

De Molenbeekse Gemeenteplaats is een zogeheten 'ontmoetingsruimte', maar sinds de heraanleg een paar jaar geleden lijkt het plein vaak meer op een openbare parking. Het probleem lijkt onoplosbaar, stelden ook mobiliteitsminister Pascal Smet (SP.A) en het nieuwe cultuurcafé Brass'Art vast. "We hebben bijna een politiecommissariaat op het plein zelf nodig om het fenomeen aan te pakken," zucht mobiliteitsschepen Mahy (MR).

Het was minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) die de vinger nog eens op de zere plek legde op Instagram: de Gemeenteplaats in Sint-Jans-Molenbeek lijkt soms meer op een openbare parking dan op een plein. Nochtans mag daar niet geparkeerd worden. Zien de Molenbeekse politici en de politie het wildparkeren door de vingers? (Lees verder onder de afbeelding.)

Geen sprake van, zeggen die, er is geen politieke druk op de politie om soepel te zijn. "Op vraag van de burgemeester wordt er serieus geverbaliseerd, het plein is een erg belangrijke plek voor de gemeente," zegt hoofdcommissaris Johan Berckmans van de politiezone West. En dat bewijzen ze graag met cijfers.

In 2016 werden er 756 boetes uitgeschreven voor wildparkeren, 63 per maand dus. In 2017 lijkt de politie strenger te zijn: er werden al 312 boetes uitgeschreven.

Boetes, allemaal goed en wel: er is inderdaad een probleem, erkent iedereen. "Er is een grote autodruk, en zeker in het weekend wordt het plein vaak bezet (squatté, nvdr) door auto's," erkent de woordvoerder van burgemeester Françoise Schepmans (MR). "Maar er is geen soepelheid, niet in de week en niet in het weekend. mensen worden gewaarschuwd én beboet."

'Sancties, helaas'
Het effect van die boetes lijkt vrij beperkt. Want veel overtreders komen van buiten de gemeente. "Het gaat bijvoorbeeld om mensen die van ver komen winkelen in Molenbeek (de Gentsesteenweg is een van de drukste winkelstraten in Brussel, nvdr), of mensen die naar trouwfeesten komen in zalen in de buurt. Die komen met de auto en zetten die dan op het plein," klinkt het bij Olivier Mahy, de schepen van Mobiliteit (MR).

Paaltjes rond het plein dan maar, zoals eerder al was aangekondigd? "Nee, het is een ontmoetingszone, een gedeelde plek. Als je paaltjes plaatst dan is het geen gedeelde ruimte meer," zegt Mahy. Hij zucht. "We willen dat principe verdedigen, maar het is jammer dat veel mensen die visie op de stad niet delen en de regels niet respecteren. En we moeten dat dus helaas oplossen met sancties."

Ook het cultuurcafé Brass'Art werd recent slachtoffer van parkeerpiraten: door geparkeerde auto's konden ze hun terras niet buitenzetten. (Lees verder onder de foto.)

De Gemeenteplaats van Molenbeek is lang niet de enige plek in Brussel waar automobilisten wildparkeren. Zo was een deel van de autovrije Anspachlaan in het centrum van Brussel bijvoorbeeld een ordinaire parkeerstrook geworden. Na een artikel van BRUZZ over het structurele probleem was de illegale parking plots verdwenen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni