Willem Elias: 'We bieden ons netwerk aan'

Kim Verthé
© Brussel Deze Week
25/08/2013
Wie zich wil ontpoppen tot kenner in de schone kunsten kan vanaf komend academiejaar aan de VUB een tweejarig postgraduaat volgen. Op het programma staan vakken zoals kunstgeschiedenis, laboratoriumtechnieken en authentificering. Maar ook intensieve excursies – onder meer naar Roemenië, Parijs, Maastricht en Wenen – moeten de deelnemers klaarstomen tot kunstexperts.

Bezieler en professor Willem Elias wil vooral het netwerk helpen verbreden van geïnteresseerde veilingmeesters, museummanagers en kunsthandelaars. Maar ook vrijetijdskunstliefhebbers zijn welkom. Vereiste voor inschrijving: passie voor kunst.

Wanneer mag iemand zich 'connaisseur' noemen?
Willem Elias: "Het begrip is afkomstig uit het Oudfrans. Een connaisseur is een kenner door ervaring. Bijvoorbeeld een kunstverzamelaar die op het einde van zijn leven duizenden kunstwerken gezien en beoordeeld heeft. En die uit dat aanbod honderden werken heeft gekocht en zich daar dagelijks mee omringd heeft. Iemand die in de verhandeling van kunst telkens bezig is geweest met de vraag: 'Is dit goed, echt en de moeite waard om aan te bieden?' Dat leer je niet op de schoolbanken."

Wat mogen studenten verwachten?
Elias: "De gerenommeerde galerist Roberto Polo en ikzelf zullen ons netwerk aanbieden in het domein van de moderne kunst. Collega Jan De Maere zal dat doen rond oude kunst. De bedoeling is haast privébegeleiding. We gaan niet het handje vasthouden, maar we willen onze mensen samenbrengen met specialisten. En die netwerken bekijken we heel internationaal. Uit nieuwe contacten kunnen vervolgens altijd nieuwe jobs ontstaan, al is dat niet de hoofddoelstelling."

Vanwaar kwam het idee voor het postgraduaat?
Elias: "Het idee is spontaan en haast al lachend gegroeid uit gesprekken met mijn collega en vriend Jan De Maere, die zelf zo'n connaisseur is. Al zijn hele leven heeft hij een kunsthandel in werken uit de 15de, 16de en 17de eeuw. Vorig jaar verdedigde hij met klank een doctoraat over het kennerschap. We dachten: 'tiens, het zou interessant zijn om dat door te geven aan een ruimer publiek.'"

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Etterbeek , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni