Een zestigtal demonstranten heeft maandagavond om ingrijpende veranderingen gevraagd met betrekking tot "de straffeloosheid" van de politie in Brussel. De manifestatie kaderde binnen de dood van Adil, een jongeman die in 2020 in Anderlecht overleed na een aanrijding met een politiewagen. De manifestatie vond plaats aan het gemeentehuis van Sint-Gillis, waar op dat moment een politieraad plaatsvond.
Zestigtal demonstranten voor politieraad eist wettelijk kader rond politieachtervolgingen
Onderwerp van de interpellatie is de niet-vervolging van de agent die betrokken was bij de dood van Adil in 2020. Adil kwam om het leven op 10 april 2020 na een aanrijding met een politieauto. Drie jaar later heeft de rechter nog geen uitspraak gedaan over de omstandigheden van zijn dood.
Initiatiefnemers Jeunes Organisés et Combatifs (JOC) en Stop Repression riepen daarom burgers samen voor het gemeentehuis van Sint-Gillis tijdens de politieraad van de zone Zuid. Ze werden gesteund door verschillende andere actiegroepen, waaronder het Collectif des Madres, dat zich al jaren inzet tegen politiegeweld in de zone Zuid en daar buiten.
"Pas de justice, pas de paix," scandeerden de aanwezigen. "Police partout, justice nulle part," en sommigen zongen "à bas l'état policier."
Begin mei zou de advocaat van de familie van Adil gehoord worden, net als die van de betrokken politieagent. Op hetzelfde moment doken er verklaringen van de collega's op, met een reeks onthullingen over de racistische uitspraken van de betrokken agent. Zo zou hij na de aanrijding verklaard hebben dat hij 'er eentje uit de weg had geruimd'.
De verklaringen maken deel uit van een dossier bij de politie waarover Le Soir en RTBF berichtten en waren voldoende reden om het proces uit te stellen tot september wegens bijkomend onderzoek. De burgers vrezen nu dat het dossier onder tafel wordt geschoven en dringen aan op onderzoek en passende sanctie voor de betrokken agent. Ze pleiten ook voor bescherming van de politieagenten die getuigenissen hebben afgelegd.
Tijdens de politieraad op maandagavond stelde raadslid André Crespin (PVDA/PTB) een aantal vragen in naam van de aanwezige burgers. Zo wilde hij weten of de politiemensen die getuigden, 'klokkenluiders' genoemd door de actiegroepen, beschermd worden. Ook vroeg hij of er een wettelijk kader komt voor politieachtervolgingen en wat de zone zal doen tegen racisme.
Korpschef Jurgen De Landsheer antwoordde dat er voldoende interne procedures zijn om de politiemensen te beschermen. Ook zal de zone Zuid met equal.brussels een bijkomend diversiteitsplan uitwerken, bovenop de plannen die al bestaan. Zijn opmerking "racisme is moeilijk aan te pakken, want het bestaat niet bij ons," kon op boegeroep uit de zaal rekenen. Op de vraag over het kader rond achtervolgingen ging hij niet in.
Dat tot onvrede van Martin Vander Elst van Stop Repression. "Net over dat vraagstuk zijn we erg bezorgd. De dood van Ouassim en Sabrina, Adil, het gaat altijd over de achtervolgingen." Ook de advocate van Mehdi Bouda, die om het leven kwam tijdens een achtervolging, kaartte het probleem eerder al aan. Volgens Vander Elst zou het beter zijn als de personen geïdentificeerd worden zonder dat een achtervolging nodig is.
Opvallend: eigenlijk wilden de actiegroepen zelf interpelleren in de politieraad. Het recht om dat te doen werd in 2007 al aangekondigd, maar burgers maken er zelden gebruik van. De burgemeester van Vorst, Mariam El Hamidine (Ecolo) liet weten dat ze de interpellatie te laat heeft ontvangen. Ze zei dat de burgers tijdens de volgende politieraad mogen interpelleren.
"Dat is spijtig," zegt Vander Elst. "De rechtszaak rond Adil begint op 5 september en we wilden absoluut voor die tijd al interpelleren." De volgende politieraad is pas na de zomer, op 11 september.
Lees meer over: Sint-Gillis , Samenleving , politiegeweld , justicepouradil , joc , Stop Repression