Facebook werd in februari veroordeeld wegens schending van de privacywetgeving. Via sociale plug-ins en de onzichtbare Facebook-pixel volgt de sociaalnetwerksite het surfgedrag van de Belgische internetgebruiker, die daar niet genoeg over geïnformeerd wordt. Nu blijkt dat ook zeven websites van Vlaamse overheidsinstellingen de omstreden Facebook-pixel gebruiken.
Zeven websites Vlaamse overheid gebruiken Facebook-pixel
Dat blijkt uit een antwoord van Vlaams minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans (N-VA) waarover De Standaard woensdag bericht.
De websites van Sport Vlaanderen, Toerisme Vlaanderen, Toegankelijk Vlaanderen, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing, De Lijn, de Vlaamse Milieumaatschappij en Kind en Gezin sturen via de Facebook-pixel massaal gegevens over hun gebruikers door. Veertien websites gebruiken de sociale plug-ins van de netwerksite.
Toerisme Vlaanderen ontkent het gebruik van de pixel en De Standaard trof er ook geen spoor van aan. Bij Kind en Gezin vond de krant op de homepage niet alleen de Facebook-pixel, maar ook vier andere trackers van de netwerksite. Nochtans staat daarover niets in de privacyverklaring op de website, terwijl dat wel zou moeten. Ook De Lijn informeert haar surfers niet voldoende, maar belooft daar snel werk van te maken.
Katia Segers (SP.A) stelde de parlementaire vraag aan Homans. De volksvertegenwoordiger vindt het gebruik van de Facebook-pixel op overheidswebsites onaanvaardbaar. "De Vlaamse overheid faciliteert een praktijk die door de rechtbank is bestempeld als een inbreuk op de privacywetgeving", aldus Segers.
"Technisch gesproken begaan deze overheidsinstellingen een misdrijf", zegt ook Willem Debeuckelaere, voorzitter van de Privacycommissie. "Zij maken zich, strikt genomen, medeplichtig aan het ondergraven van de privacywetgeving."
Homans laat nu bindende richtlijnen opstellen voor Vlaamse overheidsbedrijven over het al dan niet gebruiken van plug-ins of pixels. Haar woordvoerder herinnert eraan dat Facebook verantwoordelijk is voor de privacyschending en niet de gebruikers van de pixel.
Opmerkelijk is dat SP.A zelf ook de Facebook-pixel gebruikt op haar website. Segers erkent dat ook. "Ik heb dat al lang aan de partij gemeld. Er wordt gewerkt aan een alternatief. Ik heb de partij dinsdag nog aangemaand tot spoed", aldus Segers. "Politieke partijen moeten het voorbeeld geven, maar dat geldt zeker voor overheden."
Lees meer over: Samenleving , Facebook , Liesbeth Homans
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.