De jongeren van Youth For Climate betoogden donderdag voor de zeventiende keer op rij in Brussel voor een degelijk klimaatbeleid. Deze keer werkten armoedeverenigingen zich in de aandacht. "Jongeren zijn zich ervan bewust dat er een sociale dimensie gekoppeld is aan een goed klimaatbeleid, maar politieke partijen gebruiken dat als een reden om niets te moeten doen."
Zeventiende klimaatmars: 'Klimaat en armoede aanpakken is wel te combineren'
Tijdens de zeventiende editie van de klimaatmars waren 530 betogers aanwezig, waaronder armoedeorganisaties Netwerk tegen Armoede en Welzijnsschakels.
“Wij zijn aangesproken vanuit de organisatie Youth for Climate om het thema armoede op de agenda te zetten", vertelt deskundige armoede en sociale uitsluiting Caro Bridts van Welzijnsschakels. "Vandaag werden alle mensen uit armoedesituaties opgeroepen om de mars bij te wonen. De mensen die niet aanwezig konden zijn, zijn er symbolisch bij door de wasknijperactie waarbij hun namen op een wasknijper werden geschreven en opgespeld. De twee benen van de wasknijper staan symbool voor het klimaat en voor de mensen. Die zijn verbonden met elkaar.”
Veel mensen in armoede komen vaak in slechte woningen terecht waardoor ze meer kosten hebben op vlak van energieverbruik.
Bridts' collega Cindy van Geldorp bij Netwerk tegen Armoede treedt haar bij. “Wij pleiten om te investeren in betere kwalitatieve woningen, vooral op de sociale maar ook op de private huurmarkt. Veel mensen in armoede komen vaak in slechte woningen terecht waardoor ze veel meer kosten hebben op vlak van energieverbruik.”
Volgens coördinator van Netwerk tegen Armoede David de Vaal is het van belang om mensen in armoede te ondersteunen zodat zij zich ook kunnen aanpassen aan het veranderende klimaat. “De jongeren zijn zich ervan bewust dat er een sociale dimensie gekoppeld is aan een goed klimaatbeleid, maar politieke partijen gebruiken dat als een reden om niets te moeten doen aan het klimaat. Ze zeggen dat het treffen van klimaatregelen nadelig is voor mensen in armoede. Wij willen vandaag vooral zeggen dat het wel te combineren is.”
Youth For Climate
Tussen de menigte waren opnieuw ook heel wat jongeren te bespeuren. Parel (17) mag zelf nog niet stemmen maar wil toch haar steentje bijdragen.“Het is de tiende keer dat ik deelneem. Ik wil duidelijk maken dat het nog steeds belangrijk is om onze stem te laten horen, want ik geloof dat het de politieke keuzes beïnvloedt.”
Elise en Anne (19) zijn twee andere betogers die mee de straat op trokken voor het klimaat. "Er nemen opvallend minder mensen deel aan de klimaatmars dan enkele weken geleden", weet ook Elise. Al denkt ze wel dat de klimaatmarsen nog zullen doorgaan tot aan de verkiezingen. "Ik hoop dat ze ook daarna blijven doorgaan want ik denk niet dat het dan al opgelost zal zijn.”
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , klimaatmars , Youth For Climate , Brussel
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.