De actie 'Make some noise for solidarity' roept alle mensen op om dinsdag om 19 uur in de handen te klappen of te zingen op het balkon of aan hun raam. Zo willen de initiatiefnemers hun steun betuigen aan het personeel van de ziekenhuizen.
Zingen uit raam om steun te betuigen aan verplegend personeel
We zagen het al in Italië en Spanje. Mensen die in quarantaine zitten in hun eigen huis, worden creatief. Ze communiceren toch met elkaar uit het raam of vanaf het balkon door te zingen, of muziek te maken. Nu heeft België ook zo'n initiatief, bedacht door onder andere de initiatiefnemers achter de Facebookgroep 'spreading solidarity - not the virus - brussels'.
Om 19 uur worden alle Belgen uitgenodigd voor de actie 'Make some noise for solidarity / solidarité / solidariteit', een actie die in zes verschillende talen wordt aangekondigd. De initiatiefnemers nodigen Belgen uit om met een laken, een stuk karton of papier (met of zonder boodschap) naar het raam of balkon te komen.
Daar zullen ze lawaai maken door in hun handen te klappen, potten en pannen te gebruiken of te zingen. Op die manier willen de actievoerders laten zien dat mensen, van Wuhan tot Milaan of Teheran "solidariteit nodig hebben om te overleven".
In de frontlinie van de gezondheidscrisis
De deelnemers ondersteunen in het bijzonder het zorgpersoneel dat "in de frontlinie staat van deze gezondheidscrisis". Ook vragen ze aandacht voor al die mensen die in levensmiddelenwinkels en apotheken werken.
De economische impact die het coronavirus heeft wordt ook niet vergeten: de actie moet mensen afhankelijk van sociale uitkeringen in de kijker zetten, net als werknemers in de culturele sector. Daklozen en migranten zonder papieren hebben volgens de initiatiefnemers eveneens zeer zwaar te lijden onder de economische impact van de crisis, net zoals geïsoleerde, gepensioneerde, en zieke personen.
De initiatiefnemers vragen aan de regering om alle niet-vitale sectoren stop te zetten om zo de epidemie het hoofd te bieden. Zo kan volgens de initiatiefnemers "een onmetelijk aantal levens" worden gered. Tot slot eist de groep een "volledige schadeloosstelling voor werknemers."
Lees meer over: Brussel , Samenleving , coronacrisis
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.