Een zandbak op de esplanade tussen Hallepoort en de Louizarotonde. Het is een van de vele projecten waarmee Brusselse verenigingen deze zomer de publieke ruimte onder handen nemen. Ze krijgen hiervoor de financiële steun van het Gewest.
Zo mogen Brusselaars de openbare ruimte aanpakken deze zomer
Het initiatief voor Brussel op Vakantie komt van minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen). Om de eerste Covid-19-zomer zo aangenaam en leefbaar mogelijk te maken, lanceerde ze enkele weken geleden een oproep om de openbare ruimte tijdelijk anders in te delen. Het wordt immers een zomer waarin velen in Brussel zullen blijven, waarin nog steeds de nodige afstand moet worden gehouden en waarin geen grote events zullen plaatsvinden.
“Deze projecten geven een voorsmaakje van wat een herverdeling van de openbare ruimte kan betekenen”
Verenigingen en buurtcomités mochten voorstellen indienen waarbij de publieke ruimte aangepakt werd, met meer aandacht voor kinderen en actieve weggebruikers en meer plaats voor ontmoeting en voor groen.
Volgens het kabinet-Van den Brandt stroomden de ideeën massaal binnen, 186 voorstellen werden er ingediend. Het aanvankelijke budget – 200.000 euro – werd dan ook al snel verdubbeld.
Uiteindelijk werden 46 projecten geselecteerd, in zestien Brusselse gemeenten. Een flink deel bestaat erin één of meerdere straten of enkele parkeerplaatsen autovrij te maken, zodat de buurt er vrij spel heeft. Zo zal Filtercafé in de vakantie activiteiten organiseren op een autovrij gemaakt stuk van de Picardstraat in Molenbeek. En de vzw La Chôm'Hier wil in Laken de auto's weg uit een deel van de Mode Vlieberghstraat zodat het sociaal restaurant K-Fête de hele zomer feest kan vieren met de bewoners.
Hinkelen en picknicken
Ook willen veel organisaties de pleintjes in de stad beter benutten. Twee lokale vzw's uit Oudergem nemen zich voor om het Vriendschapsplein en het Edouard Pinoyplein uit te rusten met plantenbakken, hinkelbanen en picknicktafels. Andere organisaties hebben dan weer plannen om het Jorezplein in Anderlecht, de Amnesty Internationalsquare in Jette, het Jean Reyplein in Brussel, het Roodhuisplein in Laken en het Sint-Denijsplein in Vorst onder handen nemen.
Ook de fiets keert vaak terug in de projecten. Verenigingen willen op verschillende plaatsen fietsateliers opzetten en aan fietseducatie doen. De vzw Elastik zal op de Demetskaai in Anderlecht een soort houten velodroom bouwen, waar moeders en kinderen in alle rust kunnen leren fietsen. Les Amis de L'Entrepote, uit Schaarbeek, is dan weer van plan om een fietsparade en wielerwedstrijd voor burgers te organiseren rond het Josapahatpark.
Volgens het kabinet werden alle projecten eerst afgetoetst met de betrokken gemeente. Sommige ideeën sneuvelden omdat er geen akkoord was. Zo komen er geen bootjes op de vijvers van Elsene, wordt er geen picknickzone ingericht op de middenberm van de Louizalaan en wordt de parking van de Zavel deze zomer niet omgevormd tot ministrand.
Wel mag er een zandbak komen op de esplanade tussen de Hallepoort en de Louizarotonde. Ook is het met het akkoord van de gemeente Schaarbeek dat Citizen Garden houten fietsboxen met daarop een daktuintje installeert op de plek van het onlangs door de gemeente verwijderde stadstuintje in de Godfried Devreesestraat.
Het kabinet-Van den Brandt beseft dat door de ingrepen her en der parkeerplekken verdwijnen. “Maar het gaat om een klein aantal, twee, vier of acht plaatsen. En tijdens de vakantie is er sowieso minder verkeer in de stad.”
Het initiatief is ook tijdelijk. De projecten stoppen eind augustus of september. “Ze geven een voorsmaakje van wat een herverdeling van de openbare ruimte kan betekenen.” Ook de Vlaamse Gemeenschapscommissie selecteerde heel wat projecten voor een echt vakantiegevoel in eigen stad.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , buurtparticipatie , Publieke ruimte , staycation
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.