Het Zorgcentrum na Seksueel Geweld in het Sint-Pietersziekenhuis zal tegen het einde van het jaar ook slachtoffers die aangifte doen in andere Brusselse politiezones behandelen. Daarvoor moet het centrum eerst fysiek uitbreiden. In de zes politiezones worden referentiepersonen opgeleid, die de procedures van het zorgcentrum zullen kennen.
Zorgcentrum na seksueel geweld breidt werking uit naar alle zones
De federale regering besliste vorig jaar om het aantal Zorgcentra na Seksueel Geweld van drie uit te breiden naar tien. Naast de bestaande centra in Brussel-Stad, Luik en Gent, onderdeel van een proefproject, komen er na een positieve evaluatie van dat proefproject zeven bij, zodat quasi in elke provincie zo'n centrum bestaat.
Slachtoffers van seksueel geweld kunnen er dag en nacht terecht voor zowel medische en psychologische zorg, als voor het verzamelen van bewijsmateriaal.
Fysieke uitbreiding nodig
Daarnaast wordt het werkingsgebied van de bestaande centra uitgebreid tot hun hele provincie of arrondissement. In het Brusselse centrum bijvoorbeeld konden tot nog toe enkel slachtoffers terecht die ofwel op eigen houtje naar het centrum kwamen, ofwel die aangifte hadden gedaan in de zone Brussel Hoofdstad - Elsene, niet in de andere vijf zones. Mensen die zich in de vijf overige politiezones aanmeldden, kwamen nog in de oude procedure na seksueel geweld terecht. Daar komt nu verandering in.
"Maar het zorgcentrum moet eerst fysiek uitbreiden, want het is op dit moment niet groot genoeg om ook slachtoffers uit die andere politiezones op te vangen", zegt Olivier Slosse, commissaris bij de politiezone Brussel Hoofdstad -Elsene. "Tegen het einde van het jaar moet dat capaciteitsprobleem opgelost zijn."
Politiezones klaarstomen
In de zes politiezones zijn referentiepersonen opgeleid over de werking van het zorgcentrum, meldde Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Nawal Ben Hamou (PS) dinsdag in de parlementaire commissie rond gelijke kansen. "Zo beschikken ook de zones die niet betrokken waren in het proefproject over agenten die opgeleid zijn in de procedures van het centrum."
Sinds juli 2020 is de werking van het centrum ook in de tijd uitgebreid: spraken eerst enkel de slachtoffers van feiten die niet ouder dan zeven dagen waren met speciaal opgeleide inspecteurs, in het afgelopen half jaar konden ook slachtoffers van oudere feiten bij hen terecht. "Daarvoor is een aparte dienst gecreëerd", zegt Slosse. "Zo wordt het zorgtraject gelijkgetrokken."
Het beheer van het Zorgcentrum na Seksueel Geweld is in handen van het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Gezondheid , Zorgcentrum na Seksueel Geweld , Olivier Slosse , seksueel geweld , poging tot verkrachting , verkrachting , Sint-Pietersziekenhuis
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.