Zorgwekkende stijging van de huurprijzen

© brusselnieuws.be
30/06/2011
De huurprijzen in Brussel zijn de voorbije twee jaar merkelijk sneller gestegen dan de periode daarvoor. Vooral de laagste huurprijzen klommen zorgwekkend, zegt staatssecretaris voor Huisvesting Christos Doulkeridis (Ecolo). De gemiddelde huurprijs bedraagt nu 591 euro.

De cijfers komen uit een studie die de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij (BGHM) uitvoerde op vraag van Doulkeridis.

Wat blijkt? De mediaan van de huurprijzen lag vorig jaar bij 550 euro. De helft van de Brusselaars betaalde met andere woorden meer, de helft minder. De gemiddelde huurprijs lag met 591 euro nog hoger. Een kwart van de huurders betaalde maandelijks meer dan 680 euro huur, terwijl een ander kwart minder dan 450 euro neertelde.

De prijzen stegen de laatste twee jaar ook snel. Tussen 2006 en 2008 was er wel een verhoging, maar niet sneller dan de gezondheidsindex. De twee voorbije jaren was dat anders en die stijging kwam vooral voor rekening van de lage huurprijzen. Zo steeg een kwart van die laagste huurprijzen met 10 procent.

Doulkeridis noemt de evolutie zorgwekkend. Hij herinnert eraan dat het regeerakkoord een omkadering van de huurprijzen mogelijk maakt. De staatssecretaris wil in dat verband binnenkort voorstellen doen aan de regering.

Vanwaar die snellere stijging bij lage huurprijzen? "De armoede is de voorbije jaren alleen maar gestegen en ook de werkloosheid daalt niet," zegt Werner Van Mieghem van de Brusselse Bond voor het Recht op Wonen (BBRoW). "Dat is een mogelijke verklaring. Mensen gaan daardoor nog meer dan vroeger in dat goedkope segment zoeken. Anderzijds zijn er ook meer controles door de Huisvestingsinspectie, waardoor ongezonde goedkope woningen van de markt verdwijnen."

4 procent studentenkamers
De studie levert nog meer cijfers. Huurwoningen blijken vooral appartementen, die 90 procent van de huurmarkt uitmaken. Eengezinswoningen zijn goed voor 6 procent, studentenkamers maken nog eens 4 procent van het aanbod uit.

De oppervlakte dan. De gemiddelde Brusselse woning is 75 vierkante meter groot. Een kwart van de huurders woont op minder dan 54 vierkante meter.

De studie, die voortaan jaarlijks wordt uitgevoerd, zegt tenslotte ook iets over het comfort: 79 procent van de huurwoningen beschikt over centrale verwarming, 58 procent heeft dubbele beglazing en nog eens 20 procent gedeeltelijk dubbel glas.

De meeste renovaties aan woningen worden uitgevoerd in de eerste kroon en het centrum, waar het woningbestand ook in een slechtere toestand verkeert.

Ahidar: 'Leegstand aanpakken'

Brussels parlementslid Fouad Ahidar (SP.A) wijt de duurdere huurprijzen aan de omvangrijke leegstand. "De beloofde cel binnen de administratie om de leegstand te bestrijden is vandaag nog steeds niet operationeel. De leegstandscel was nochtans aangekondigd voor eind 2010… We moeten veel strenger optreden tegen leegstand en speculatie. De eigenaar van een leegstaand gebouw kan kiezen: de woning opknappen en zelf op de markt brengen of de woning in beheer geven aan de overheid. Wie geen van beiden doet, moet een torenhoge boete betalen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni