Tegen de traditie in vindt het Brusselse animatiefilmfestival Anima dit jaar buiten de Nederlandstalige krokusvakantie plaats. "Heel vervelend," klinkt het bij de organisatie. Maar gelukkig zijn er nog heel wat andere activiteiten waar Nederlandstalige ketjes naartoe kunnen tijdens de vakantie. BRUZZ lijst ze op.
Krokusvakantie zonder Animafestival: wat zijn de alternatieven?
Rond het einde van de maand februari krijgen liefhebbers de crème de la crème van de internationale animatiefilmwereld voorgeschoteld in het Flagey-gebouw en enkele andere cultuurhuizen. Dit jaar vindt het Brusselse animatiefilmfestival Anima plaats van 23 februari tot en met 3 maart. Dat valt goed mee voor Franstalige kinderen, die van 26 februari tot 8 maart krokusvakantie hebben en volop kunnen genieten van het Anima-programma.
Maar voor de Nederlandstalige kinderen is het een tegenvaller, want voor hen valt de krokusvakantie van 12 tot 18 februari. "Er moest gekozen worden," zegt Gudrun Burie in naam van Anima. "Dit is heel vervelend."
Toch blijft er nog veel mogelijk. Zo heeft de organisatie de programmatie voor het doelpubliek van Nederlandstalige kinderen zo goed als volledig geprogrammeerd tijdens de weekends of op woensdagnamiddag.
Ook naar de film gaan blijft voor de jonge ketjes in het Nederlandstalig onderwijs perfect mogelijk. "Er is aandacht voor schoolvoorstellingen en de programmatie is zo goed mogelijk aangepast aan de vrije momenten voor die groep", aldus Burie.
Waar kunnen Nederlandstalige kinderen naartoe tijdens de krokusvakantie?
- FILM. Cinema Fonkel
Met Cinema Fonkel heeft GC Essegem in Jette een kinderfilmfestival dat wel is afgestemd op de Nederlandstalige krokusvakantie. Het gemeenschapscentrum opent het festival op vrijdag 9 februari vanaf 17.30 uur met Moonbound, een film die dit jaar trouwens te zien is op het onlineplatform van Anima. Ook Azur & Asmar, Wolfy en de fleurige, Deense langspeelanimatiefilm Rosa, de kleine bloemenfee komen er aan bod.
"Anima trekt een heel specifiek publiek aan. Bij ons zie je eerder klassieke films,” zegt Emma George van de cultuurdienst van de gemeente Jette, die Cinema Fonkel samen met GC Essegem organiseert. "Voor onze programmatie kijken we naar het huidige scholenaanbod. Daar proberen we van weg te blijven. We zoeken films die in het verleden goede recensies hadden gekregen en vandaag iets moeilijker te vinden zijn."
George: “We proberen een aanbod te creëren voor gezinnen die niet even gemakkelijk naar de bioscoop kunnen gaan in het centrum van de stad. Naar de cinema gaan kan bovendien behoorlijk duur zijn. Daarnaast proberen we voor een andere sfeer te zorgen. Kinderen die zich even wat moeilijker kunnen concentreren kunnen bijvoorbeeld altijd even naar buiten om te spelen, daar is altijd een ruimte op voorzien.”
Het Jetse kinderfilmfestival is geen nieuw initiatief, maar doordat Anima dit jaar buiten de krokusvakantie valt, zou de opkomst dit jaar nog groter kunnen zijn. “Het is een groot succes,” aldus Emma George nog. Filmfestival Cinema Fonkel is gratis, inschrijven hoeft ook niet.
- THEATER. Bronks
Kinderen en jongeren die meer van theater houden kunnen deze krokusvakantie terecht bij Bronks, al is het beschikbare aanbod beperkt. De humoristische voorstelling Fratssen gaat op vrijdag 9 februari in première, waarvan twee voorstellingen reeds uitverkocht zijn.
De Bronks-ateliers voor de krokusvakantie zijn op één na ook allemaal uitverkocht. “Het aanbod voor de krokusvakantie kondigen wij aan bij het begin van het seizoen in september. De ateliers voor kinderen zijn doorgaans meteen volzet," Soetkin Van Rossem van Bronks.
Wel is er nog plaats in het atelier over theater en woord voor jongeren van 13 tot 15 jaar met actrice en theatermaakster Aïcha Cissé. “Dat gaat over spoken word, over hoe je op het podium staat en hoe je met het publiek speelt."
“Onze ateliers zijn altijd al erg populair geweest en het aantal zalen en mensen is beperkt. Op 10 maart openen we de inschrijvingen voor de zomerateliers. Wie een kind wil inschrijven, zit dan best klaar,” aldus Van Rossem.
- CULTUUR. Gemeenschapscentra
Tijdens de krokusvakantie kunnen Brusselse kinderen en jongeren rekenen op een breder cultureel aanbod van onder meer de verschillende gemeenschapscentra. Een overzicht vind je terug op de website jonginbrussel.be van de Vlaamse Gemeenschapscommissie, al zijn heel wat activiteiten zoals de vakantieateliers van jeugdcentrum Aximax wel al volzet.
“Zoals elk jaar worden er veel speelweken georganiseerd. Het is zeker niet zo dat het aanbod minder is dan in de voorgaande jaren,” zegt Karina Luytens van de Brusselse vrijetijdspas Paspartoe. "Organisaties zetten hoe langer hoe meer in op de schoolvakanties. Daarnaast lopen andere culturele activiteiten gewoon door tijdens de vakanties."
- MUSEA. Belvue
Het Belvue-museum naast het Koninklijk Paleis heeft verschillende spelparcours ontworpen om kinderen van 3 tot 12 jaar oud de geschiedenis van België te laten ontdekken. Zo kunnen kinderen bijvoorbeeld minister spelen.
- MUSEA. Coudenbergpaleis
Op de archeologische site van het Coudenbergpaleis worden kinderen van 10 tot 18 februari uitgenodigd om op ondergrondse speurtocht te gaan. Uitgerust met een speciaal kostuum, een zaklamp en een schatkaart gaan kinderen van 5 tot 8 jaar op zoek naar de code waarmee ze een schatkist kunnen openen. “Klein keizer Kareltje heeft jouw hulp nodig,” klinkt het. “Als je de schatkist kunt openen zal Kareltje je zeker belonen."
Lees meer over: Brussel , Events & Festivals , krokusvakantie , musea , Anima , Animatiefilm , Brusselse kinderen , Paspartoe , BELvue , cinema fonkel