Scharnaval in Schaarbeek probeert aansluiting te vinden met glorieus verleden

CD, KVDP
© BRUZZ
16/03/2024

Vijf jaar hadden de inwoners van Schaarbeek erop moeten wachten, maar zaterdag werd er in de gemeente nog eens carnaval gevierd, beter bekend als Scharnaval. De laatste keer dat de festiviteiten plaatsvonden was nog vóór de uitbraak van de coronacrisis. Hoewel er zaterdag heel weinig nodig was om het publiek enthousiast te krijgen, viel het verschillende aanwezigen op dat de aandacht voor het evenement geleidelijk afneemt.

"Het is niet meer zoals het vroeger was", zegt een man die aan het begin van de parade een kraampje heeft waar mensen ballonnen en slingers kunnen kopen. "Ten eerste is de stoet kleiner geworden, en er is ook minder publiek. Misschien ligt het ook wel aan het grijze weer en de ramadan die volop bezig is."

Ook voormalig schepen van Burgerlijke Stand Jean-Pierre Van Gorp (PS) loopt zaterdag mee in de stoet, dat doet hij al zolang hij zich kan herinneren. Tijdens zijn ambtstermijn, omstreeks de eeuwwisseling, zorgde hij voor een heropleving van de carnavalsoptocht in de gemeente en creëerde hij ook de Prins Carnaval-verkiezing. Maar, zaterdag kijkt ook hij in eerste instantie beteuterd. "Mensen hebben dit festijn heel erg nodig, het brengt hen samen en zorgt voor vreugde, maar tegenwoordig lijkt het minder belangrijk geworden. Er wordt ook minder in geïnvesteerd."

Hij herinnert zich de gloriedagen van het evenement, met 42 groepen die een parcours van 6 kilometer aflegden. "Nu zijn er nog maar tien groepen, een drietal praalwagens en een route van slechts één kilometer."

De stoet werd in 2020, 2021 en 2022 afgelast door corona, maar ook vorig jaar annuleerde de gemeente het evenement. Het grootste carnaval van Brussel wordt nu namelijk afwisselend met het lichtfestival georganiseerd. "We willen ons concentreren op één groot volksevenement per jaar ", zegt schepen van Folklore Lorraine de Fierlant (MR) daarover.

Kleinere stoet, veel publiek

De opkomst lijkt aanvankelijk inderdaad tegen te vallen, zeker bij de start op het Van Ysendyckplein. Maar, naarmate de zonnestralen meer en meer door de wolken priemen en de stoet richting Helmetwijk, het eindpunt, trekt, komen mensen van alle leeftijden naar buiten om te genieten van de vrijwel zomerse en vooral feestelijke sfeer. De stoet trekt een quasi rechte lijn door de gemeente, van in de buurt van het gemeentehuis tot op de Rigaplaats.

Zo goed als helemaal vooraan lopen de Koninklijke steltenlopers van Merchtem. "De stoet is inderdaad kleiner", zegt een van de deelnemers, "maar wij vinden dat ook beter, die extra ruimte. Verder lijkt het wel dat de rijen dikker worden naarmate de parade vordert. Ik heb hier eigenlijk nog nooit zoveel mensen gezien."

Het publiek is in ieder geval opgetogen. Dat mag ook gezegd worden van Charlotte, die sinds een jaar in Schaarbeek woont. Het is de eerste editie die ze meemaakt. "Hiervoor woonde ik in Doornik, waar we een grote traditie van carnaval hebben. Ik ben dus heel blij dat ik het hier ook kan beleven. Ik hou ervan, het is echt een feest voor iedereen, dat alle lagen van de bevolking bij elkaar brengt. Dat is zo mooi om te zien."

Prins Zonder Carnaval

Een ander verschil met eerdere edities is dat er geen Prins Carnaval werd verkozen. De laatste verkiezing was in 2020, toen won de Amerikaan McCloud Zicmuse. Door corona kon de parade toen niet doorgaan, waarna Zicmuse besloot zichzelf dan maar tot Prins Zonder Carnaval te kronen. En dat zal hij altijd blijven, zegt hij.

"Het is mijn eerste carnaval, sinds ik verkozen ben. Maar - technisch gezien - is het niet mijn carnaval, want dan zou ik bijvoorbeeld ook de stoet mogen leiden. Ik zal altijd Prins Zonder Carnaval blijven, maar daar valt best mee te leven, hoor. Zolang de mensen van Schaarbeek maar plezier hebben."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Events & Festivals , Scharnaval , Jean-Pierre Van Gorp , McCloud Zicmuse , Karnaval

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni