Analyse

Mean girls: waarom u geen review krijgt

Gerd Hendrickx
07/02/2024

Keuzestress in de bioscoop? Filmfanaat Gerd helpt je op weg en recenseert iedere woensdag voor BRUZZ-radio zijn Film van de Week. Alleen liep het voor Mean girls een beetje anders.

Rond de release van de filmmusical Mean girls hangt al maanden een buzz. Dat heeft alles te maken met de oorspronkelijke - niet gezongen - versie van Mean girls uit 2004: een bijtende highschoolkomedie die heerlijk de draak stak met stereotypen op vlak van gender en schoonheidsideaal, en de cultuur van clans onder tieners.

Het scenario kwam destijds uit de pen van Tina Fey, een comedienne die geschiedenis schreef bij Saturday Night Live en met series als 30 Rock.

De film uit 2004 was zo succesvol dat hij uitgroeide tot een popcultuuricoon, een sequel kreeg, én een broadwaymusicaladaptatie. En het is die broadwaymusical die nu bewerkt werd tot filmmusical. Kan u nog volgen?

Die nieuwe Mean girls is onze Film van de Week. Maar de pers kreeg hem niet op voorhand te zien. U zal dus amper reviews in het Nederlands vinden. Reden: de verdeler van de film, die hem uitbrengt in de bioscoop en de promotie verzorgt, vreest een negatieve ontvangst door pers en publiek.

Om die reden wordt in de marketing rond de film het woord ‘musical’ ook angstvallig gemeden. Hollywood probeert dan wel al jaren het succes van filmmusicals als La La Land en The Great showman te herhalen, voor elke hit is er ook een tegenvaller aan de boxoffice, getuige West side story en Cats.

De oorspronkelijke Mean girls uit 2004 geven we vier sterren, maar de nieuwe versie kunnen we dus niet beoordelen. Die moet u dan maar vooral zelf ontdekken.

In de zalen vanaf 7 februari

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Film , Mean girls , Tina Fey , filmmusical , West site story , La la land , Catherine Deneuve , Jacuqes Demy , popcultuur

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni