Als docent sociolinguïstiek en culturele studies aan de Open Universiteit van Nederland en auteur van het boek Witte orde. Over ras, klasse en witheid heeft Sibo Rugwiza Kanobana inzichten te over.
Auteur Sibo Rugwiza Kanobana: 'Zoek naar de wijsheid in de marges'
“Identity is like fire. It can create warmth and comfort, or burn badly and destroy” (Gary Younge)
Emancipatiebewegingen putten uit identiteit en moesten beginnen met de first concern van de betrokkenen. Maar als dat beginpunt ook het eindpunt is, verzanden we in gepolariseerd tribalisme. Puttend uit onze eigen strijd moeten we ook de strijd van de ander erkennen.
Racisme is meer ideologie dan individuele houding
Individueel racisme en haat bestaan. Belangrijker is hoe racisme structureel wordt en leidt tot maatschappelijke schisma's. Denk aan het watervalsysteem in het onderwijs en hoe dat wordt gedoogd door families verantwoordelijk te achten omdat hun taal of cultuur niet deugt. Racisme structureel bekijken is moeilijker dan dat.
“There's a model of diversity as the difference that makes no difference” (Angela Davis)
Etnische diversiteit zonder klassengelijkheid haalt niets uit. Door racisme te individualiseren, individualiseer je ook succes. Dat heeft de perverse implicatie dat het ook je eigen schuld is als je géén succes hebt, en dat rolmodellen het belang van klasse en geluk doen vergeten.
“Whiteness is no color at all, but a set of power relations” (Charles Mills)
Wit is méér dan een kleur. Het ideale mensbeeld van de westerse bourgeois creëert een rangorde van machtsrelaties. Zo is het afserveren van blanke arbeiders als 'zatlappen en racisten' even stigmatiserend als mensen van kleur zien als 'homofoob en vrouwonvriendelijk.'
Sinds Margaret Thatchers “There is no alternative” zijn we onze (politieke) verbeelding kwijt
De meritocratie, privatiseringen en individualisering van het neoliberalisme hebben ons doen vastlopen. We moeten af van dat nauwe mens- en maatschappijbeeld en op zoek gaan naar de wijsheid in de marges.
Witte orde. Over ras, klasse en witheid verschijnt bij De Geus en wordt op 29/2 gepresenteerd bij Bozar.
Lees meer over: Literatuur , Samenleving , Sibo Rugwiza Kanobana , sociolinguïstiek , RAS , klasse