De Brusselse alternatieve muziekscene maakt zich ernstige zorgen nu de repetitie- en opnamestudios aan de Willebroekkaai dreigen plaats te moeten ruimen voor een nieuw appartementencomplex. De sociale en culturele rol van Dijlestraat 6 – in het wereldje beter bekend als L'Attik – wordt opgeofferd voor een staaltje onpersoonlijke projectontwikkeling, klinkt het. 'Waar is de socio-culturele waarde?'
Muziekstudio's Dijlestraat dreigen te verdwijnen: 'Brusselse artistieke leven op de schop'
Concreet wil Urbicoon, een projectontwikkelaar uit Sint-Pieters-Woluwe, op de hoek Willebroekkaai-Dijlestraat-Akenkaai onder meer een gebouw neerzetten met zo’n negentig appartementen en op de benedenverdieping drie winkelruimtes. Daarbij zou echter ook Dijlestraat 6 sneuvelen, waar momenteel een complex van tientallen repetitie- en opnamestudios huist, beheerd door een privébedrijf.
Op sociale media roept de band Des Yeux op om hier dringend verzet tegen aan te tekenen en waarschuwen de muzikanten voor wat Brussel zou verliezen moesten de bouwplannen groen licht krijgen.
"Wij komen hier al veertien jaar, net als nog minstens vijftig andere bands in genres die variëren van rock, metal en jazz tot hiphop, elektronische muziek of afro. L'Attik is een plek waar mensen uit alle lagen van de bevolking elkaar ontmoeten en samenwerkingen aangaan", klinkt het.
"De sociale en culturele waarde van deze plek overstijgt de prijs van een paar bakstenen en beton."
Band actief in L'Attik
Volgens de band betreft het een unieke locatie in België: een ecosysteem voor muzikale kruisbestuiving waarvan de sociale en culturele waarde de prijs van bakstenen en beton veruit overstijgt.
"Elke dag komen hier tientallen leden van de lokale muziekscène samen om cultuur te creëren: hier een einde aan maken zou betekenen dat een heel deel van het Brusselse artistieke leven op de schop gaat."
De federatie van buurtcomités Inter-Environnement Bruxelles (IEB) wijst er daarnaast op dat het om een van de laatste goedkope ruimtes gaat waar bands kunnen repeteren zonder de vrees dat ze overlast veroorzaken voor omwonenden. De huur voor een studio bedraagt rond de 300 euro per maand, een laag bedrag in de sector.
'Brusselse identiteit'
Het nieuwe bouwproject van Urbicoon staat volgens de artiesten daarentegen volledig haaks op de culturele ontmoetingsplek die er momenteel plaats heeft. "Ik heb zowat vierhonderd pagina’s gelezen over het project, maar heb geen enkel artistiek onderdeel gevonden", zegt Albin, een bandlid van Des Yeux. "Waar is de persoonlijkheid en de Brusselse identiteit? Een stad is meer dan appartementen, winkels of een Pain Quotidien. Het gaat ook om de mensen."
Het openbaar onderzoek naar de bouwplannen van Urbicoon loopt donderdag af. Op 5 maart volgt nog een overlegcommissie met vertegenwoordigers van de gemeente en het gewest waarin de opmerkingen uit het onderzoek aan bod komen.
Vervolgens zal de commissie een advies geven over het project. Eerder gaf de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen, een adviesorgaan op vlak van erfgoedbehoud, al een negatief advies over de bouwplannen.
Lees meer over: Brussel-Stad , Muziek , Cultuurnieuws , Dijlestraat 6 , bouwproject
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.