Als dj weet de Brusselse Bona Léa hoe ze mensen in hogere sferen moet brengen. In de fitnessclub helpt ze al deadliftend en chest pressend ook gewichten de hoogte in.
The secret life of Bona Léa: 'Liften geeft je het idee dat niets onmogelijk is'
Om de dansvloer te laten daveren op een eclectische mix van afroritmes, broken beats en tropische bastonen, is Bona Léa meestal te vinden in haar dj-booth. Maar de medestichter van collectief Bloom Hill, smaakmaker van Kiosk Radio en drijvende kracht achter de Jabanè Sessions zit de laatste drie jaar ook drie à vier keer per week in het krachthonk.
“Ik doe inderdaad veel dingen,” bevestigt Bona Léa. “Ik wil bijleren en probeer graag nieuwe dingen uit. Recent heb ik veel keramiekworkshops gedaan, gehaakt, gedrumd … Ik heb ook veel planten thuis, ik waag me aan nail art … Ik doe het allemaal.”
"Alles wordt makkelijker: werken, rennen of zelfs de trap oplopen. Je krijgt vertrouwen in je lichaam, wat het kan bereiken en hoe het kan vooruitgaan. Voelen dat je lichaam in vorm is, geeft een goed gevoel"
Maar haar meest in het oog springende extracurriculaire bezigheid, die ze al langer uitoefent, is gewichtheffen. Hoe is dat dan gekomen? “Wel, ik ben graag in beweging, maar ik ben nooit zo'n grote sporter geweest. Badminton, dansen, rolschaatsen of zelfs basket waren fijn, maar ik bleef het niet doen. Tot ik bij fitness uitkwam. Ik kende een coach, Joelle Yossa, met wie ik had gestudeerd, en toen ik haar opzocht, klikte het meteen tussen ons. Dat hielp om me te motiveren. Joelle kent veel onafhankelijke fitnessclubs waar je met gewichten aan de slag kan, en dus hoef ik niet in mijn eentje naar de Basic-Fit.”
Toen ze begon, vond ze vijf kilo veel. Ondertussen doet Bona Léa squats, en deadlift en chest presst ze dat het een aard heeft. “Hoeveel gewicht je heft, hangt van de oefening af,” specificeert Bona Léa. “Maar het is wel een uitdaging om steeds zwaardere gewichten te kunnen heffen. Bij de chest presses zit ik aan 25 kilo, bij de deadlift aan 70.” Wat voor gevoel geeft het als je dan de sportzaal uitloopt? En wat draagt het trotseren van de zwaartekracht bij aan leven en werk? Bona Léa: “Alles wordt makkelijker: werken, rennen of zelfs de trap oplopen. Je krijgt vertrouwen in je lichaam, wat het kan bereiken en hoe het kan vooruitgaan. Voelen dat je lichaam in vorm is, geeft een goed gevoel. En je krijgt ook op creatief vlak het idee dat niets onmogelijk is.”
Bona Léa checkt op Instagram ook andere vrouwelijke gewichtheffers, die het beeld bijstellen dat je daarvoor een fenomenaal en stereotiep sportlijf moet hebben. Zelf wil ze ook nog een tijdje voortgaan met liften. Met haar muziek kon Bona Léa al figuurlijk mensen optillen. Nu kan ze dat dus ook letterlijk.
In het kader van het Abrupt Festival draait Bona Léa op 11/10 in Reset, abrupt.brussels
Lees meer over: Muziek , Bona Léa , Abrupt Festival , DJ , gewichtheffen