Met haar culinaire creatie 'Japanse herfst in Brussel', een carpaccio van knolselder, wist de Brusselse 'nomadenchef' Emmanuelle Ampe de harten van de jury van Be Cheffe, een wedstrijd voor vrouwelijke chefs, te veroveren en kroonde ze zichzelf winnares in de categorie Ondernemer. "Ik hoop dat ik een inspiratie kan zijn en ik wil met mijn nomadisch project tonen dat je niet 24/7 aan het werk moet zijn in één restaurant om succesvol te zijn."
Brusselse Emmanuelle Ampe wint Be Cheffe-wedstrijd voor vrouwelijke chefs
Be Cheffe is een wedstrijd georganiseerd door de Brusselse Horeca Federatie, die vrouwen in de horecasector meer zichtbaarheid moet geven. "In een sector waar hun vaardigheden en creativiteit te vaak worden overschaduwd zet Be Cheffe vrouwelijke talenten in de schijnwerpers", klinkt het.
Vijftien vrouwelijke chefs uit alle hoeken van België – studentes, werkneemsters en onderneemsters – gingen begin november de uitdaging aan. Hun opdracht bestond eruit twee gerechten te bereiden met seizoensproducten uit lokale, voornamelijk plantaardige productie: een vegetarische carpaccio met herfstsmaken en een gerecht dat "witloof eenvoudig maar groots laat schitteren". Een jury van 15 experts beoordeelde de gerechten blind.
Emmanuelle Ampe werd winnares in de categorie Ondernemer, Laure Genonceaux in de categorie Werknemers en Léa Guchet in de categorie Studenten, tijdens de tweede editie van Be Cheffe.
Mama Tataki
Emmanuelle Ampe omschrijft zichzelf als nomadische chef: "Ik werk niet vast in een restaurant. Ik geef kooklessen, ik kook op evenementen of bij mensen thuis en heb af en toe een residentie in een restaurant. Alles wat ik doe, deel ik op Instagram op mijn account Mama Tataki."
"Ze belichaamt een moderne en levendige gastronomie die de traditionele regels doorbreekt", meent de jury van Be Cheffe. Met haar creatie 'Japanse herfst in Brussel' wist ze volgens hen traditionele herfstsmaken te verheffen met een elegante Japanse toets.
Haar gerecht 'Ode aan de Westhoek' bracht daarnaast "een eerbetoon aan haar geboortestreek met een goed ziltige combinatie van witloof, kokkels en mosselen, zoals we het graag hebben". De jury benadrukte dat ze "een restaurantgerecht van hoog niveau had gepresenteerd".
'Hoop een inspiratie te zijn'
"Ik geef het niet graag toe, maar in de culinaire sector zijn wedstrijden als deze nog altijd nodig. Hopelijk kan het binnenkort gewoon over de persoon gaan die het eten bereidt en speelt het geslacht geen rol, maar we zijn er nog niet", vertelt Ampe.
"Daarom hoop ik dan ook een inspiratie te zijn voor jonge meisjes en wil ik met mijn nomadisch project tonen dat je niet 24/7 aan het werk moet zijn in één restaurant om succesvol te zijn in de keuken."
Lees meer over: Brussel , Resto & Bar , Be Cheffe , Emmanuelle Ampe , Mama Tataki