Gedaan met ieder zijn eigen veranda op het Luxemburgplein. Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw Ans Persoons (Vooruit.brussels) maakte enkele maanden geleden korte metten met die “wirwar” en liet de horecazaken op het Luxemburgplein homogene luifels installeren zodat de erfgoedwaarde van het plein beter tot zijn recht komt. Bij slecht weer wil er echter geen kat meer zitten, klaagt de horeca nu: “Dit is een catastrofe”.
Horeca Luxemburgplein misnoegd na verplichte uniformisering terrassen: 'Leeg tot januari'
De veranda's die de terrasjesgangers jarenlang beschutting en warmte boden op het Luxemburgplein werden tussen mei en juni vervangen door uniforme, uitschuifbare luifels. Dat werd opgelegd door het Brussels gewest en de gemeente Elsene. In een persbericht eerder deze week verklaarden staatssecretaris Ans Persoons (Vooruit.brussels) en schepen in Elsene voor Stedenbouw Yves Rouyet (Ecolo) dan ook dat met die stap “een einde werd gemaakt aan jarenlange overtredingen die het uitzicht op de geklasseerde gevels belemmerden.”
“Door de veranda’s kwam de algemene structuur van de neoklassieke gevels niet tot haar recht”, klinkt het. “Deze veranda's strekten zich uit tot aan de bomenrij op 9 meter van de gevels, en voorbij de eerste rij lantaarnpalen. Ze waren niet alleen lelijk en onsamenhangend, maar ook in strijd met de stedenbouwkundige voorschriften, omdat ze het voetgangersverkeer op de trottoirs ernstig belemmerden en de toegang tot de woningen boven de commerciële benedenverdiepingen beperkten.”
*lees verder onder de foto
22.000 euro
Volgens Persoons en Rouyet werden met de nieuwe luifels de erfgoed- en commerciële belangen van het plein met elkaar verzoend, maar daar zijn verschillende horeca-uitbaters het niet mee eens.
“In de winter of als het regent zit hier niemand meer”, klaagt Philippe Charles van brasserie Le Pullman. “Binnen hebben wij maar een veertigtal plaatsen. Zo wordt het echt moeilijk om onze gigantische huur te betalen, dit is echt een catastrofe.”
Charles geeft grif toe dat hij geen vergunning had voor de veranda, "maar 10 jaar lang was dat geen enkel probleem en we mochten er wel belastingen voor betalen.” Nu moest hij de veranda, waar hij naar eigen zeggen zo’n 40.000 euro in investeerde, verplicht afbreken. Daarbovenop betaalde hij voor de nieuwe luifels 22.000 euro. “Je moet niet denken dat de gemeente daar voor iets tussenkwam", klinkt het.
Meer tijd
Ook Yakup Afsar van restaurant Quartier Léopold noemt gelijkaardige bedragen waarvoor hij geen cent steun kreeg. “Van november tot januari zal hier nu alvast niemand buiten zitten. Voor mij is dat iets minder erg omdat ik naast mijn 100 plaatsen op het terras ook nog plek heb voor 150 man binnen. Veel collega’s hebben dat geluk evenwel niet.”
Volgens Afsar - die al sinds 2013 op het plein zit - was het voormalig burgemeester Dominique Dufourny (MR) die het Luxemburgplein opkuiste en jaren geleden de bouw van de veranda's toeliet, al werden daar geen vergunningen voor uitgegeven. Hij heeft begrip voor de doelstellingen van Persoons en zegt die ook te steunen, maar hekelt wel de manier waarop de terrassenhervorming werd doorgevoerd.
“Wij konden ons zegje doen, maar kregen in feite nooit een keuze", klinkt het. "Ik ga akkoord met de maatregelen, maar dit is gewoon niet het goede moment om zoiets door te duwen. De covidperiode zindert bij veel horecazaken nog na en daar komen nog de loonindexeringen en gestegen energieprijzen bij. Ze hadden ons wat meer tijd moeten geven.”
Daarbij wijst Afsar er ook op dat aan de handelaars werd beloofd om met een ontwikkelingsplan het Luxemburgplein mooier te maken. “Op enkele nieuwe boompjes na kwam daar nog niet veel van in huis. Wij hebben ons deel nu gedaan, maar waar blijven de inspanningen van de gemeente?"
Lees meer over: Elsene , Resto & Bar , Luxemburgplein , horeca , Ans Persoons
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.