[Sorry] Snorry? De mannen van de anti-tag...
Intussen zie je zo wat overál graffiti en tags (een soort gekrabbelde handtekeningen). Waar beginnen jullie?
Laurent (L): We krijgen vaak telefoon van de eigenaar van het gebouw waarop de graffiti staan. Soms zijn die mensen zelfs in tranen! En we rijden natuurlijk ook veel rond in de gemeente.
En hoeveel telefoontjes krijg je zo per dag?
L: Dat verschilt. In de winter krijgen we er gemiddeld zo'n vijftal, in de zomer kan het makkelijk oplopen tot dertig.
'Graffeurs' zijn dus veel actiever in de zomer?
L: Ja, maar het is ook omdat de eigenaars in de winter niet zo begaan zijn met het onderhoud van hun gebouwen, merken we. Blijkbaar hebben ze dan andere zorgen (lacht). Wat we wel zien, is dat er tijdens de schoolvakanties veel minder graffiti en tags worden aangebracht. We denken dus dat heel veel graffeurs studenten zijn, die tijdens de vakanties niet in Brussel zijn.
Hoe lang duurt het om een tag of graffiti weg te krijgen?
L: Dat hangt vooral af van de chemische producten waarmee de graffeurs hebben gewerkt: sommige daarvan zijn zo sterk dat we minstens een uur nodig hebben om een heel kleine tag weg te krijgen. In andere gevallen, zelfs bij grote schilderingen, is het al in een halfuurtje gebeurd. Graffiti die hoger dan 2.50 meter zijn aangebracht, mogen wij zelf niet weghalen. Daarvoor schakelen we een privéfirma in.
Je kan als graffeur een serieuze boete krijgen, niet?
L: Ja, maar die geven wij niet, hé. Dat is het werk van de 'cel Tag', dat is een dienst van de politie. Graffeurs die betrapt zijn, krijgen eerst een boete (tussen 80 en 250 euro, PJ), en daarbovenop moeten ze per tekening de kosten terugbetalen van ons werk. Dat is gemiddeld 135 euro per uur. Als je verschillende tekeningen hebt gemaakt, kan die boete wel serieus oplopen...
Is het je ooit overkomen dat je voor graffiti stond en ze eigenlijk te mooi vond om weg te halen?
L: Zeker, sommige graffiti hebben artistieke waarde! Tags, nee, dat vind ik puur vandalisme. Ken je die gekleurde potloden die je nu overal ziet? Dat is wel knap gedaan, vind ik. Maar ja, de plicht roept: ik moet gewoon mijn job doen, hé.
Lees meer over: Elsene
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.