Voor het tweede voetbaljaar op rij boekt voetbalclub Anderlecht een operationeel verlies van zo'n 27 miljoen euro. Dat blijkt op 15 december vorig jaar al uit de gepubliceerde jaarrekening van de club voor het seizoen 2021-2022. Maar hoe moeten we die nu interpreteren? We vragen het in deze Radio Radzinski aan professor Ondernemen aan de Vlerick Business School Yannick Dillen.
#80 Radio Radzinski met Yannick Dillen: over jaarrekeningen en de jacuzzi van Totti
Lees ook: #110 Radio Radzinksi met Dries Bervoet: over een positieve jaarrekening en Yari's toekomst
Cijfers en geld, het is al wat telt. Zover wil professor Ondernemen aan de Vlerick Business School Yannick Dillen niet gaan. Maar dat een gezonde boekhouding essentieel is om de stabiele werking van een voetbalclub te garanderen, dat staat buiten kijf. Dillen is zelf bestuurslid bij ASV Geel dat uitkomt in de derde amateurklasse.
Jordi in de jacuzzi van Totti
Dillen voorziet de club van financieel advies en weet dat het bestuur iedere euro twee keer moet omdraaien alvorens hem uit te geven. "De energiecrisis voel je nog meer bij clubs die uitkomen in de lagere regionen van het voetbal dan in de hogere reeksen." En dus mag steraanvaller Jordi Kreydt niet langer gebruik maken van de jacuzzi. Daar hangt trouwens een bijzonder verhaal aan vast.
"Tijdens het Europees kampioenschap in 2000 was Geel de uitvalsbasis van de Italiaanse ploeg. Die hebben toen bij ons een jacuzzi geplaatst en die na het toernooi gewoon laten staan. De spelers van Geel hebben dus al meerdere keren in het bubbelbad van de Squadra Azzura gezeten. Maar nu mag het dus niet meer door de besparingen, Jordi Kreydt of niet."
Vader Marc en de dronken visser Andy
Zelf heeft Dillen nooit op hoog niveau gevoetbald. Maar de passie voor het spelletje heeft hij wel. De microbe voor het voetbal heeft hij doorgekregen van zijn vader Marc. Die was in de jaren '90 en '00 actief als coach in de lagere reeksen van het Belgisch voetbal. En niet zonder succes, want op zijn palmares prijken maar liefst vijf titels. Dat staat te lezen op zijn Wikipediapagina die zoonlief zelf heeft geschreven.
Maar vandaag is Marc op voetbalpensioen. Het enige waarvoor hij nu nog uit zijn luie zetel komt is de visvijver in de buurt. Bij Godfried schiet meteen het beeld van de dronken Ninoofse visser Andy door de hersenpan (zie video). Maar zo heftig gaat het er bij Marc niet aan toe. "Nee, de zuipbeker zal hij niet snel winnen op een viswedstrijd. Andy heeft hem volgens mij ook niet gewonnen."
'R&D' en de borrelnootjes van de Conference League
Naast Geel volgt Yannick als trouwe fan ook Anderlecht op de voet. En dus was het voor hem een kleine moeite om de jaarrekening van de club eens van naderbij te bekijken. De cijfers kleuren opnieuw groen. Da's het gevolg van een kapitaalsinjectie van een groep bevriende investeerders rond Wouter Vandenhaute en een kwijtschelding van schulden door Marc Coucke en zakenpartner Joris Ide. Maar op lange termijn is er volgens Dillen veel meer nodig om weer echt een gezonde club te worden.
"We komen uit een periode waarin voormalig sportief manager Herman Van Holsbeeck uitging van een paar rake transfers aan het einde van het seizoen en Europees voetbal om de financiële put te dempen. Da's simpelweg gokken. Maar het valt wel op hoe belangrijk die Europese vetpotten zijn. De kans is klein dat we volgend seizoen opnieuw Europees voetbal spelen en met de borrelnootjes van de Conference League gaan we de kloof niet dichtrijden."
Dillen ziet een oplossing in een doorgedreven 'R&D', ofwel Research and Development. "De loonmassa naar beneden halen is een ding. Maar daarnaast moet je fors investeren in je scoutingsapparaat en ervoor zorgen dat zogenaamde 'homegrown' spelers of zelf opgeleide spelers langer in het Lotto Park blijven."
De ideale organisatiestructuur en de Verschuerens
Verder in de aflevering tekenen we samen met Yannick nog een ideale organisatiestructuur uit. "De raad van bestuur is vandaag een boeltje. Die komen een viertal keer per jaar samen en da's veel te weinig om voeling te houden met de werking van de club."
'Denk je dat Patrick Lefevere bezig is met het lot van Anderlecht?'
"Denk je bovendien dat Patrick Lefevere bezig is met het lot van Anderlecht? Het is tijd dat er in de raad mensen zetelen die kennis hebben van het voetbal, maar ook hun emoties kunnen uitschakelen wanneer dat nodig is. Het is ook te hopen dat Vandenhaute zich houdt aan zijn functie als niet-uitvoerend voorzitter. Want het kan niet dat iemand een functie opneemt in het management en daarvoor gecontroleerd moet worden door de raad van bestuur die hij zelf voorzit."
Voor de ideale organisatiestructuur kijkt de professor naar Ajax met zijn Raad van Commissarissen. "Daar moeten we naartoe. En dan zou ik Michael Verschueren naar voren schuiven als de ideale algemeen directeur. Die zou dat volgens mij goed doen."
Nieuwe prijsvraag en ode aan 'Mister Michel'
Helemaal aan het einde maken we de winnaar beken van het boek 'De rebelse advocaat' van Sven Mary en stellen we meteen een nieuwe prijsvraag waarmee je een 'Sport Super 80' kan winnen. Afsluiten doen we met een ode aan 'Mister Michel', ofwel de vader van Michael Verschueren voor wie Dillen een grote bewondering heeft.
Lees meer over: Anderlecht , Sport , Yannick Dillen , radio radzinski , jaarrekening , RSC Anderlecht , RSCA