Muurklimmen wordt steeds populairder. De sport is zelfs zo in trek dat de Brusselse klimzalen elke avond volgeboekt zijn en het personeel nieuwe bezoekers weer naar huis moeten sturen. Goed voor de zaken, minder goed voor de sportliefhebbers.
Aanschuiven geblazen aan Brusselse klimmuren
Verspreid over Brussel zijn er zes plaatsen waar je kan gaan muurklimmen, toch blijkt dat niet genoeg te zijn. Elke avond bereiken de zalen hun maximale capaciteit. De New Rock in Oudergem heeft op zes jaar al twee uitbreidingen gedaan, maar nu stuiten ze op een muur. “We mogen van de gemeente niet verder uitbreiden, we moesten al knokken voor de twee eerdere verbouwingen, deze keer komen we er niet mee weg”, vertelt Kévin Lévêque, eigenaar van de klimzaal.
En toch acht hij die nodig: “We hebben ongeveer drieduizend abonnees en elke week komen zo’n 450 kinderen les hier klimles volgen. Elke avond zitten we vol, dan moet ik zelfs klanten met een abonnement weigeren.”
In de knoop
De overdrukke klimzalen zijn niet alleen nadelig voor leden van de club, maar ook voor de aanwezige klimmers. Alberto en Andrés zijn onderzoekers aan de ULB, zij komen een keer per week tijdens hun middagpauze klimmen, zo vermijden ze expres de avonddrukte. “Ik ben geen ervaren klimmer, daarom is het lastig als ik met te veel mensen aan dezelfde muur bezig ben. Dan moet ik soms stoppen en anderen doorlaten, maar wachten terwijl je je vastklampt aan een klimmuur is geen lachertje”, grinnikt Alberto. “Bovendien raakt het touw waaraan je hangt vaak verstrengeld met dat van andere klimmers”, voegt Andrés eraan toe.
Volgen sportsocioloog Paul De Knop is het normaal dat muurklimmen aan populariteit wint. “Mensen zijn steeds meer op zoek naar avontuur om de dagelijkse sleur te doorbreken,” aldus De Knop. Andrés en Alberto beamen dit, de sport is volgens hen trendy maar toch betaalbaar en intensief maar tegelijk ook ontspannend. Al verkiezen de twee toch the real deal: rotsklimmen in de natuur. "In België heb je natuurlijk niet veel keuze, maar in de Ardennen kan je als amateurklimmer zeker ook je hart ophalen", zegt Andrés.
Anciens
Martine Lemercier en Roger Vancutsem klimmen al meer dan twintig. Na een pauze van twee jaar kruipen ze vandaag voor het eerst weer in het harnas. Als echte anciens getuigen ze dat het materiaal er de laatste twintig jaar enorm op vooruitgegaan is. Daarom is het volgens hen nu misschien aantrekkelijker voor mensen om de sport op te nemen.
“Om te klimmen heb je zowel veel fysieke als geestelijke kracht nodig, het vergt enorm veel concentratie,” vertelt Martine, “Het is onmogelijk om nog aan je problemen te denken wanneer je in de lucht hangt, al je zorgen zijn op slag verdwenen.”
Lees meer over: Brussel , Oudergem , Sport , muurklimmen
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.