De aardbeving aan de top van voetbalclub Anderlecht is een uitstekende zaak voor de club. Dat vinden verschillende bevoorrechte waarnemers. “Twintig jaar na AA Gent en 10 jaar na Club Brugge lijkt de club eindelijk voor een professionele aanpak te kiezen.”
‘Anderlecht pakt het eindelijk professioneel aan’
Deze dinsdag bleek dat de top van voetbalclub Anderlecht dooreen wordt geschud. Karel Van Eetvelt (bekend als topman van Unizo en Febelfin) wordt CEO en vervangt Jo Van Biesbroeck. Media- en sportondernemer Wouter Vandenhaute wordt aangetrokken als extern adviseur. En de raad van bestuur krijgt met Brussels burgemeester Philippe Close (PS) en wielerploegbaas Patrick Lefevere twee opvallende nieuwe gezichten.
Maakt Anderlechtvoorzitter en -eigenaar Marc Coucke daarmee de juiste beslissingen, die de zwalpende club opnieuw op de rails kunnen zetten? Sporteconoom Trudo Dejonghe denkt alvast van wel. “Anderlecht functioneerde nog steeds als een kmo, met veel familieleden van de eigenaars op belangrijke postjes. Iedereen weet dat zo’n aanpak niet de beste garantie is voor succes. Zolang dat Ancien Régime er is, zullen de zaken blijven vierkant draaien.”
"Dit is de juiste zet, maar de structuur van Anderlecht veranderen zal jaren duren."
De nieuwe garde, die zijn strepen heeft verdiend in de organisaties die ze leiden, lijkt een kentering in te luiden, vindt Dejonghe. “Ze kunnen de club eindelijk als een bedrijf gaan runnen. AA Gent heeft dat proces 20 jaar geleden ingezet en Club Brugge 10 jaar geleden met de komst van Vincent Mannaert.”
Dejonghe benadrukt dat Anderlecht er nu niet op enkele maanden bovenop zal raken. “Een degelijke structuur uitbouwen duurt jaren. Dit gaat niet over de ploeg die ze volgende week gaan opstellen.”
Ook voormalig Brussels minister en voetbalfan Guy Vanhengel (Open VLD) is enthousiast over de casting. Vanhengel kent RSCA als fan, maar ook van de moeizame poging om de club te betrekken bij het Eurostadionproject op parking C. Dat project mislukte uiteindelijk.
"Mochten er toch stadionplannen zijn in de stad Brussel, is de aanwezigheid van Philippe Close natuurlijk niet onnuttig"
“De vier die RSCA nu aantrekt zijn stuk voor stuk klasbakken op hun terrein,” zegt Vanhengel. “Daarnaast is er nog iets dat ze gemeen hebben: het zijn personen die met mensen kunnen omgaan en weten wat het is om een gemeenschapsgevoel uit te bouwen. Ze kunnen de mensen bij RSCA én de organisatie laten groeien. De laatste jaren waren het vooral kille cijferaars die de club leidden.”
Vanhengel is er zeker van dat een nieuwe bestuurswijze ook zijn weerslag zal krijgen op het veld. “Ik ben ervan overtuigd dat dit het keerpunt is voor de club.”
Transfers op het terrein
Achter de komst van de Brusselse burgemeester zoekt Vanhengel niet meteen nieuwe stadionplannen. “De eerste prioriteit is nu de club opnieuw op de rails te krijgen. Maar mochten er toch stadionplannen zijn in de stad Brussel is de aanwezigheid van Philippe Close natuurlijk niet onnuttig.”
Ook de Fan Board van Anderlecht ziet de meerwaarde van de nieuwe aanwinsten in. "Ze hebben wel al wat bewezen,” zegt Frank Eeckhout. Al stoort die er zich wel aan dat het sportieve aspect opnieuw naar de achtergrond verdwijnt. “We vragen om transfers op het terrein, niet in de bestuurskamer.”
Lees meer over: Brussel , Sport , Economie , RSCA , Wouter Vandenhaute , Trudo Dejonghe , Guy Vanhengel , Frank Eeckhout
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.