De honger naar goud begint met een medaille uit de kindertijd of de trofee van de doorbraak. Met de reeks 'Eremetaal' vertelt BRUZZ het verhaal over de weg naar de top van Brusselse sporters uit tien verschillende sporttakken. De Molenbeekse jiujitsuka Amal Amjahid (23) is als tweede aan de beurt. "Molenbeek heeft zoveel jongeren die wachten op mijn kennis en ervaring."
| Amal Amjahid in de sportzaal in Molenbeek.
Juni 2013. Een Belgische jiujitsuka neemt het in een door Brazilianen georganiseerd wereldkampioenschap in Los Angeles op tegen de beste Braziliaanse vechtsters van de wereld. In de finale dreef de Braziliaanse partijdigheid haar tot tranen en wanhoop. Maar Amal Amjahid zette door en nam de wereldtitel mee naar Brussel. Sindsdien volgden nog zes WK-medailles en een prijzenkast vol eremetaal, trofeeën en kampioenengordels. De Kuregemse sociale woning met fantastisch uitzicht over Vorst wordt bijna te klein. “Maar we vinden altijd wel een plaatsje”, vertrouwt mama Khadija ons toe.
En te bedenken dat haar hele carrière te herleiden valt tot een schoolincident. “Ik was nogal klein en tenger en daarom op school een makkelijk doelwit van pestkoppen. Maar ik ben een vechtersbaasje”, knipoogt Amjahid. “Toen ik zeven was, gooide een jongen mijn pet in het toilet. Ik antwoordde door hem met zijn gezicht in de wc-pot te duwen. Voor de school was de maat vol.” Het enfant terrible probeerde verschillende sporten uit om haar energie te kanaliseren. Jiujitsu was haar op het lijf geschreven. “De sport gaf me kalmte en discipline.”
'Ik ben in Molenbeek opgegroeid en zie te vaak mensen die het gemaakt hebben de gemeente verlaten. Ik niet. Molenbeek heeft zoveel jongeren die wachten op mijn kennis en ervaring.'
Onder de vleugels van haar stiefvader Khalid Houry maakte Amjahid steile progressie. Dat ondervonden zelfs de jongens in haar leeftijdscategorie. “Omdat er te weinig meisjes van mijn niveau waren, moest ik het tijdens competities opnemen tegen jongens. Ik won ook vaak, want leerde mijn gebrek aan kracht te compenseren.” Met haar techniek, souplesse en tactisch vernuft groeide de intussen 23-jarige Amjahid uit tot de internationale sensatie in de jiujitsu.
Een killer op de tatami, maar in het dagelijkse leven blinkt de Brusselse uit als stille weldoener. Samen met haar coach en papa Khalid leidt ze de Molenbeekse Cens Academy. “Door middel van sport proberen we jongeren uit de wijk op te voeden. In onze academie gelden regels. Waarden als zelfcontrole, vriendschap, respect, solidariteit en moed dragen we hoog in het vaandel”, licht Amjahid toe. “We waken erover dat die waarden op de mat worden nageleefd.”
Molenbeekse missie
Tweemaal per week geeft de Brusselse les op de mat. Drie keer in de week ontvangt ze kinderen voor naschoolse huiswerkbegeleiding. “Ik jaag mijn eigen ambities na, maar probeer ook een rolmodel te zijn voor de Molenbeekse jongeren. Ik ben hier opgegroeid en zie te vaak mensen die het gemaakt hebben de gemeente verlaten om hun leven elders te leiden. Ik niet. Molenbeek heeft zoveel jongeren die wachten op mijn kennis en ervaring. Mijn missie is om die te delen.”
Dit jaar werkt ze haar bachelor maatschappelijk werk af. Een studie die ze combineert met haar Molenbeekse missie, een nomadenbestaan als internationale atlete en dagelijkse trainingen. Sportief resten er haar nog twee grote doelen. Een ervan is een olympische medaille. Daarnaast wil Amjahid de grootste jiujitsuka aller tijden worden. “Een Braziliaanse is tien keer wereldkampioen geworden met verschillende gordels. Dat record wil ik breken.” Nog vier te gaan. Mama Khadija, maak al maar plaats.
Bekijk hieronder de tv-reportage van jiujitsuka Amal Amjahid:
Eremetaal
Lees meer over: Anderlecht , Sint-Jans-Molenbeek , Sport , Samenleving , Eremetaal , Amal Amjahid , jiujitsu , Eremetaal
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.