Alle Belgische voetbalclubs samen hebben de laatste vier seizoenen 152,4 miljoen euro betaald aan spelersmakelaars, blijkt uit cijfers van de voetbalbond. In Europa staat België daarmee op de zevende plaats. Vooral RSC Anderlecht spijst de portefeuille van de makelaars.
Geen enkele club betaalt meer aan makelaars dan RSC Anderlecht
Van de transferwinst van 200 miljoen euro vloeide dus 75 procent weg naar makelaars. Anderlecht laat met 39 miljoen euro de andere vier grote clubs - bij RC Genk, Standard, Club Brugge en AA Gent gaat het over 14 tot 16 miljoen euro - ver achter zich. Ook in het eerste seizoen onder Marc Coucke verdienden spelersmakelaars nog bijna 13 miljoen euro bij Anderlecht.
De grote hoeveelheid transfers (37 in- en uitgaande), maar ook commissies uit het verleden zouden aan de oorsprong liggen van dat hoge bedrag. Coucke hanteert nu een principe waarbij het gemiddeld 10 procent van het brutoloon van de speler als commissie aan diens makelaar betaalt. Dat moet de kosten drukken.
Propere Handen
Coucke maakte in de cijfers overigens geen al te beste beurt. Bij KV Oostende werd vorig seizoen onder zijn bewind 7 miljoen uitgegeven aan makelaars. Bij transfers en contractverlengingen bedingen spelersmakelaars een bepaald percentage voor de onderhandelingen, geld dat door de clubs betaald wordt.
In de nasleep van operatie Propere Handen besliste de Pro League, de organisatie die de Belgische profclubs vertegenwoordigt, al om de macht van de makelaars aan banden te leggen. Zo zou er deze zomer al een clearinghouse komen om de geldstromen in kaart te brengen. In een latere fase moeten er ook extra regels komen, zodat de makelaars in de toekomst door de spelers zelf betaald worden.
Lees meer over: Anderlecht , Sport , RSC Anderlecht , Marc Coucke
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.