De politie Zuid heeft tijdens de afgelopen thuiswedstrijd van voetbalclub Union een spandoek laten verwijderen. Daarop stond de slogan ‘Unioniste Antifasciste’ geblokletterd, wat volgens de politie als aanstootgevend werd beschouwd. Bij de supporters heerst onvrede over de actie. Ondertussen heeft Brussels parlementslid Els Rochette (one.brussels) besloten minister-president Rudi Vervoort (PS) te vragen om het verbod in te trekken.
Interpellatie in het Brussels parlement over 'provocerend spandoek' Union
Union verloor op de zevende speeldag van de terugronde in 1B met 2-3 van titelkandidaat Oud-Heverlee-Leuven. Maar ook voor enkele extreemlinkse supporters van de Unionisten eindigde de wedstrijd in een nederlaag.
Op vraag van de politie moesten zij hun spandoek met daarop de slogan ‘Unioniste Antifasciste’ aan het einde van de eerste helft weghalen. Dat was achteraan de staantribune bevestigd aan een hek, maar zou volgens de politie ‘aanstootgevend zijn en onnodig provoceren’.
De supporters hadden geen begrip voor de actie. Ze trachtten de politie nog op andere gedachten te brengen, maar dat mocht niet baten. “Een provocatie? Voor wie? In de tribune is niemand bij ons komen klagen”, klonk het op Twitter en in een reactie bij nieuwswebsite Eunews.
Interpellatie in het Brussels parlement
Brussels parlementslid en Union-supporter Els Rochette (one.brussels) gaat minister-president Rudi Vervoort (PS) bevragen over de beslissing van politiezone Zuid om de bewuste vlag te laten verwijderen. Ze wil dat het verbod op deze slogan wordt ingetrokken. "De boodschap ligt in lijn met de clubgeest en de sfeer die heerst in het Dudenpark. Bij Union wordt racisme en fascisme niet aanvaard", schrijft ze op de website van one.brussels.
"De boodschap ligt in lijn met de clubgeest en de sfeer die heerst in het Dudenpark. Bij Union wordt racisme en fascisme niet aanvaard"
Daarenboven wil Rochette dat er een vorming wordt georganiseerd voor de Gewestelijke en Intercommunale Politieschool over diversiteit, discriminatie, racisme en fascisme. Het onderscheid tussen haatdragende boodschappen en andere tolerante boodschappen moet daarbij duidelijk aan bod komen.
"Dat de politie de aanval opent op dit symbool van tolerantie en inclusie is echt absurd en weerzinwekkend. Betekent dit dat fascisten zich geprovoceerd voelen door deze vlag en dat ze daarom weg moet? Betekent dit dat een vlag die oproept tot geweld of een vlag met een hakenkruis over dezelfde kam geschoren wordt als deze anti-fascistische boodschap? Dit is onbegrijpelijk en totaal onaanvaardbaar!", aldus Rochette nog.
Lees meer over: Sint-Gillis , Sport , Union Sint-Gillis , spandoek , Unioniste Antifasciste
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.