De Conferentie van Brusselse Burgemeesters heeft beslist dat grote schermen tijdens het EK voetbal in sportstadions toegestaan zijn. Maar de kans dat België - Italië daar wordt uitgezonden is zeer klein. De voorwaarden die de politie stelt zijn te streng.
Kwartfinale EK voetbal niet te zien op grote schermen in Brusselse stadions
Ja, de kwartfinale van het EK voetbal, tussen België en Italië, mag vrijdagavond op een groot scherm in Brusselse stadions of sportinfrastructuren worden uitgezonden. Maar de voorwaarden die de Brusselse politiezones aan de organisatie van die uitzendingen stellen, leiden er hoogstwaarschijnlijk toe dat er in de praktijk geen 'massaviewings' georganiseerd worden rondom de wedstrijd.
"Het unanieme advies vanuit de politiezones is dat bij dergelijke evenementen een private veiligheidsvennootschap moet worden ingeschakeld op kosten van de gemeente of organisatie", zegt Vincent De Wolf (MR), burgemeester van Etterbeek en voorzitter van de Conferentie van Brusselse Burgemeesters. "Mijn inschatting is dat er door die voorwaarde nergens iets zal worden georganiseerd. In Etterbeek en de politiezone Montgomery zal zeker niets gebeuren."
Stadions
De versoepelingen van de federale coronamaatregelen vanaf 27 juni laten nochtans de ruimte om eventueel wel massa-evenementen te organiseren rondom de wedstrijden van de Rode Duivels. Evenementen binnen mogen 2.000 zittende bezoekers ontvangen, buiten zijn dat 2.500 bezoekers. Wanneer horeca-activiteiten worden uitgeoefend, gelden ook de regels van de horeca. Dat wil zeggen dat iedereen moet neerzitten, met een maximum van 8 personen per tafel en dat er een mondmasker gedragen moet worden wanneer iemand rechtstaat. Een sportstadion mag voor maximaal 1/3 van de capaciteit gevuld worden.
In al die gevallen hebben de betrokken gemeentes echter het laatste woord. Om geen lappendeken aan verschillende toegelaten evenementen te creëren, overlegden de 19 Brusselse gemeentes woensdagochtend over wat zij zouden doen. Het advies van de 6 Brusselse politiezones heeft tijdens dat overleg de doorslag gegeven voor de toelating onder voorwaarden.
'Geen kerntaak'
"Toegangscontroles en toezicht op hoe en waar mensen plaatsnemen zijn cruciaal bij het organiseren van dergelijke evenementen", legt Caroline Vervaet, woordvoerster van de politiezone Brussel-West, uit. "Tijdens de coronacrisis zeker. Alleen behoren dergelijke controles niet tot de kerntaken van de politie."
Het is voor de Brusselse politie niet mogelijk om capaciteit vrij te maken voor de organisatie van dergelijke evenementen. "We vinden het belangrijker om onze capaciteit in te zetten voor het bewaren van de openbare orde in de openbare ruimte. Dat is wel een van onze kerntaken." Maar zouden evenementen in meer gecontroleerde omgevingen de druk op de politie in de openbare ruimte niet juist kunnen doen afnemen? "Daarom dat we die uitzendingen in bestaande infrastructuren wel toestaan, maar onder voorwaarden." Dat die voorwaarden de organisatie van evenementen volgens de burgemeesters onmogelijk maken, noemt Vervaet een politieke beslissing.
Niets in de openbare ruimte
Uitzendingen in sportinfrastructuren zijn dus hoogst onwaarschijnlijk, uitzendingen in de publieke ruimte zullen zeker niet toegelaten zijn. Sint-Joost-ten-Node kondigde vorige week rondom de achtste finale plotseling zo'n evenement aan op het Sint-Joostplein, maar na overleg met de politie moest dat alsnog worden afgeblazen.
Lees meer over: Brussel , Sport , Politiek , grote schermen , EK voetbal
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.