Annelies Verlinden (CD&V), federaal minister van Binnenlandse Zaken in de regering De Croo

| Annelies Verlinden (CD&V), federaal minister van Binnenlandse Zaken in de regering De Croo.

Minister Verlinden wil versterkte voetbalwet in strijd tegen hooliganisme

CD
© BRUZZ - Belga
14/11/2022
Updated: 14/11/2022 18.23u

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) wil de voetbalwet verstrengen in strijd tegen het hooliganisme. Dat meldt de minister maandag in een persbericht, nadat ze de CEO’s van de Pro League en de voetbalclubs uit eerste klasse ontmoette. Het verbond van profclubs vraagt de minister om nog meer aanpassingen aan de voetbalwet.

Na een hels voetbalweekend, waarbij wedstrijden werden stilgelegd door geweld, ontmoette minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden maandag de CEO’s van de Pro League en de voetbalclubs uit eerste klasse. De CD&V-politica stelde hen de richtlijnen van de nieuwe, verstrengde voetbalwet voor.

“Net als vele andere voetbalsupporters was ik geschokt toen ik de beelden uit verschillende voetbalstadions zag", aldus Verlinden in een persbericht. "Een aantal supporters zet de veiligheid van velen op het spel, en berokkent de voetbalwereld alweer imagoschade. De eerder aangekondigde verstrenging van de voetbalwet is dus hoogst nodig."

Verantwoordelijkheid van de clubs

Het voorontwerp wordt voorgelegd aan de regering. Een van de drie pijlers van het ontwerp is de verantwoordelijkheid van de clubs. Die zullen strenger worden bestraft als er tekortkomingen aan hun camerasystemen worden vastgesteld, als ze de regelgeving in verband met ticketverkoop niet naleven of als ze onvoldoende voorzorgsmaatregelen nemen om "pyrotechnisch materiaal", zoals vuurwerk, uit hun stadions te weren.

Ook zullen er zwaardere sancties komen voor bepaalde inbreuken zoals fysiek geweld, racisme of xenofobie. Het stadionverbod kan per overtreding oplopen tot maximaal tien jaar, in plaats van vijf jaar zoals dat nu het geval is. Ook feiten gepleegd tegen stewards en leden van de hulpdiensten worden, indien de wet wordt aangenomen, zwaarder bestraft.

Strengere toegangscontroles

Als laatste zet het voorontwerp in op strengere toegangscontroles, daardoor zullen naast politiemensen ook stewards en agenten van private veiligheidsfirma’s de identiteit van de supporters kunnen controleren, en vergelijken met de naam op het ticket of het abonnement. Vooral bij risicowedstrijden hoopt de minister op die manier meer supporters te kunnen controleren.

“Ik reken erop dat de engagementen aangegaan door alle partners in het actieplan 'Samen voor veilig voetbal', dat in mei 2022 is gelanceerd, worden nageleefd. En dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt", zegt Verlinden. "Verder hoop ik dat de verstrengde voetbalwet snel kan worden goedgekeurd door de regering en het parlement."

'Meer aanpassingen nodig'

Lorin Parys, CEO van de Pro League, heeft maandag in de Kazerne Dossin de eisen van de Belgische profclubs naar de overheid toe opgelijst om naar een veiligere voetbalbeleving te gaan. "Laat het kristalhelder zijn: wie over de schreef gaat, die gaat eruit", aldus Parys.

Het verbond van profclubs vraagt de minister om nog meer aanpassingen aan de voetbalwet. Een verbod op bivakmutsen of andere gezichtsbedekking bijvoorbeeld, en een manier om dat effectief af te dwingen. Op die manier zullen amokmakers makkelijker geïdentificeerd kunnen worden. Er wordt gehoopt op een samenwerking met politie of machtiging voor securitypersoneel.

Een nauwere samenwerking met de lokale politiediensten is een algemene hoop van CEO Parys. Hij vraagt om een 'top' met alle lokale politiezones om daar afspraken te maken over sweepings, preventieve en communicatie maatregelen. Ook bestraffingen moeten geüniformiseerd worden. "Het kan niet dat je in zone X lichter bestraft wordt voor hetzelfde feit dan in zone Y." Op het vlak van sancties wil de Pro League zelf ook alle Reglementen van Inwendige Orde (RIO) op één lijn krijgen.

Daarnaast is de Pro League ook fan van een 'meldplicht' voor personen met een stadionverbod. Dat zou betekenen dat die supporters op tijdstippen dat er matchen plaatsvinden, zich moeten aanmelden bij politie, zodat ze niet op de wedstrijd aanwezig kunnen zijn.

Ook wil Parys met de politie in dialoog gaan over de inzet van drugshonden. Overmatig drank- en/of druggebruik voor de wedstrijd zijn regelmatig een onderdeel van het probleem. "De marge voor de clubs is vandaag daarvoor beperkt, maar de minister had er oren naar om een samenwerking op te stellen tussen politie en clubs."

Ten slotte wil de Pro League ook de 'achterdeur' voor buitenlandse relschoppers, mét een stadionverbod in eigen land, sluiten. Hij pleit daarom voor een internationaal stadionverbod, ook een overheidsbevoegdheid.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni