Zes Belgische topclubs kanten zich tegen de aangekondigde hervorming van het fiscaal stelsel voor beroepssporters. In een gezamenlijke open brief roepen Club Brugge, RSC Anderlecht, KRC Genk, Standard, Antwerp en AA Gent op tot constructief overleg met de bevoegde ministers.
RSC Anderlecht tegen hervorming fiscale voordelen: 'Kost 11 miljoen per seizoen'
Lees ook: #107 Radio Radzinski: over een hoopvolle trainerswissel, een zwakke Zanka en Romelu Lukaku
De federale regering kondigde vorige maand een hervorming aan van de fiscale voordelen van sportclubs en beroepssporters. Naast de al aangekondigde revolutie in de socialezekerheidsbijdragen (die nu erg laag liggen voor voetballers) waarmee de overheid 30 miljoen euro via topsport wil recupereren, zou ook het fiscaal stelsel aangepast worden. Die hervorming moet de staatskas 13 miljoen euro opleveren.
11 miljoen minder voor RSCA
Bij voetballers moeten de clubs de volledige bedrijfsvoorheffing wel inhouden op het loon, maar zij moeten slechts 20 procent daarvan doorstorten aan de fiscus. Die regeling gaat volgens het voorontwerp dat nu op tafel ligt vanaf 1 januari op de schop. Sportclubs zouden nog maximaal vier miljoen euro belastingkorting op de lonen kunnen genieten.
De impact zal het grootst zijn op de grote clubs in België. Volgens berekeningen van De Morgen zou dat voor RSC Anderlecht zelfs de grootste slok op de borrel schelen. Het plafond op de belastingkorting zou paars-wit 11 miljoen euro per seizoen kosten. En het financiële plaatje op Neerpede kleurde al niet heel roze. Ter vergelijking: landskampioen Club Brugge ziet bijna 8 miljoen euro in rook opgaan.
"Het gaat om een totale impact van 170 miljoen. Dat is per definitie het failliet van de sector"
"De Belgische topclubs erkennen deze (para)fiscale evolutie, assumeren deze inperking en zijn bereid tot sectorieel overleg om de maatregelen hun doel, met name een vrijwaring van internationale competitiviteit en vooral een incentivering van jeugddoorstroming, te realiseren," klinkt het in een mededeling van de zes, waaronder RSCA.
Vooral de voorgestelde beperking van de recuperatie op de bedrijfsvoorheffing is een doorn in het oog van Anderlecht en co. "Dat slaat ons met verstomming. We kunnen niet anders dan vaststellen dat er voorstellen worden geformuleerd die volgens de berekeningen in totaliteit zouden kunnen oplopen tot een terugkerende impact van 170 miljoen. Dat is per definitie het failliet van de sector."
De topclubs roepen op tot constructief overleg. "Wat nu voorligt echter, is een ondoordachte, contraproductieve en zijn doel missende systematiek waar wij ons niet kunnen bij neerleggen."
Lees meer over: Anderlecht , Sport , Economie , RSCA , fiscale hervorming profsport , RSC Anderlecht , Voetbal , sociale zekerheid , fiscaliteit