“Alle boeren zijn homo”, zo zongen de Anderlecht-supporters de voorbije thuismatchen vanuit de tribune. Het voetballied dook al vaker op in de stadions, ook van andere clubs, maar RSCA-fan Stijn Baert verbaast zich over het gebrek aan verontwaardiging. De club zegt zelf “liever te hebben dat er iets anders gezongen wordt”.
RSC Anderlecht vraagt fans repertoire aan te passen na homofoob supporterslied
Baert is arbeidseconoom aan de UGent en supporter van Anderlecht. Hij zat niet gisteren, maar de week voordien in de tribune van het Lotto Park. “Het was de Spionkop (tribune met de fanatieke supporters, red.) die het gezang aantrok. In de tribune waar ik zelf zat, zong toch nog veel volk mee. En wat kan ik doen? Voor hetzelfde geld krijg je een pint over je heen als je er iets van zegt."
Gisteren/donderdag hoorde Baert hetzelfde lied op de achtergrond van het radioverslag van de match tegen Vitesse Arnhem. “Er is gelukkig opnieuw veel sfeer in het Lotto Park, wat wil zeggen dat er weer kabaal wordt gemaakt,” zegt Baert, “maar ik hoorde niet veel andere slogans door zoveel mensen samen gezongen worden.”
Het deuntje over de boeren is een klassieker van onder meer de AA Gent-supporters, die de spelers en fans van Club Brugge zo noemen. De huidige spits van Anderlecht, Benito Raman, heeft zich in 2015 al eens mispakt door het lied in de micro mee te zingen bij een overwinning van AA Gent. Nu speelt Raman dus bij RSCA en herhalen enkele supporters het lied wanneer hij een doelpunt maakt.
"Er zitten misschien pubers in de tribune van vijftien of zestien jaar die worstelen met zichzelf. Alleen al daarom is dit geen goede zaak"
“Ik zie er de humor wel van in omdat hij ooit gestraft is om net dat lied te zingen. Nu haalt men het op wanneer hij zelf scoort, als een moeilijk moment van hem”, vindt Baert. “Sommigen zullen het vanuit humor doen, anderen zijn zeker tegen Club Brugge gericht. Maar dat het enkel ironie zou zijn, daarvoor wordt er toch weinig gelachen in de tribune.”
Fan Boards
De club zegt zich bewust te zijn van het probleem. “Wij horen dat ook in het stadion, maar het is echt een minderheid van de supporters”, reageert RSCA-woordvoerder Mathias Declercq. Hij spreekt over een honderdtal op de 9.000 aanwezige supporters in het stadion. “De club noch de spelers vinden dat een goed idee. We zouden veel liever hebben dat er iets anders gezongen wordt.”
"Er zijn genoeg andere liedjes om te zingen"
RSCA is niet van plan om dat te gaan afroepen in het stadion. “We zullen het gesprek met de supporters aangaan via de fan boards. Niet om hen te straffen, maar om hen duidelijk te maken dat er genoeg andere liedjes zijn om te zingen”, zegt Declercq.
Baert had liever gezien dat de club zich er officieel van distantieerde of zelfs hun spits Benito Raman een positie liet innemen. Dat gebeurt voorlopig niet. “Homoseksualiteit ligt binnen het voetbal nog altijd moeilijk. Er zitten misschien pubers in de tribune van vijftien of zestien jaar die worstelen met zichzelf. Alleen al daarom is dit geen goede zaak”, zegt Baert.
De Belgische Voetbalbond laat weten dat de club of eender wie zich benadeeld voelt, altijd een klacht kan indienen bij hun meldpunt voor discriminatie. “Het lied hoort niet thuis in een voetbalstadion. Dat is intussen wel duidelijk”, zegt hun woordvoerder Stefan Van Loock.
Lees meer over: Anderlecht , Sport , RSCA Fan Board , RSCA , homofobie , supportersgezangen , supportersliederen , voetbalsupporters , stijn baert