RWDM speelde zaterdag een beslissende wedstrijd in Seraing, met als inzet promotie naar eerste klasse. Die eindigde in rellen tussen verschillende supporters. “We zullen samen met de politie nagaan wie de relschoppers waren en zullen die ook streng bestraffen,” zegt RWDM-voorzitter Thierry Dailly.
RWDM na rellen in Seraing: 'Stadionverbod van twee weken is onvoldoende’
Zo’n 1.250 RWDM-supporters trokken zaterdag met bussen naar Seraing. Na het laatste fluitsignaal bestormden Seraing-fans het veld, waarna het tot een confrontatie kwam met RWDM-supporters. “Het is schandalig en onaanvaardbaar,” zegt RWDM-voorzitter Thierry Dailly. “Zoiets mag nooit gebeuren.”
Volgens Dailly zou het nooit zover gekomen zijn als Seraing-fans het veld niet waren op gegaan. “Er wordt snel met de vinger naar RWDM gewezen, terwijl het Seraing-supporters waren die de rellen hebben uitgelokt.”
Bovendien werd volgens hem aan de kant van Seraing te weinig ingezet op veiligheid. “Het was onprofessioneel. Ze zijn enorm laks omgegaan met de situatie. Er waren nauwelijks veiligheidsmaatregelen voorzien, terwijl ze wisten dat de kans groot was dat er iets zou gebeuren.”
Daders nog onbekend
RWDM kan perfect controleren wie allemaal aanwezig was, aangezien er een combiregeling was voor bezoekende supporters. Dat wil zeggen dat iedereen per bus moet reizen en dat enkel erkende supportersclubs de verplaatsing mogen organiseren. Toch weet de club naar eigen zeggen niet wie de aanstokers van de rellen zijn.
Het is niet de eerste keer dat er rellen ontstaan met RWDM-supporters, en volgens ooggetuigen gaat het vaak om dezelfde kleine groep. Al lijkt Dailly geen weet te hebben van een bepaalde groep supporters die vaak voor overlast zorgt. “Het is niet duidelijk wie de relschoppers waren. Daarvoor moeten we nog samen met de politie de beelden verder analyseren. Het was echt een mengeling van supporters. Er zouden ook Nederlanders bij geweest zijn.”
“Er zijn zoveel voorbeeldige topsupporters, maar door een aantal amokmakers wordt onze club zwartgemaakt"
Ook politiezone West, de zone waarin Molenbeek ligt, kan nog niet zeggen of het om een bepaalde groep gaat, aangezien de beelden nog onderzocht worden. Al benadrukt ze dat er al maatregelen worden genomen om dergelijke situaties te vermijden. Zo zijn er steeds agenten in burger, zogenaamde ‘spotters’ aanwezig. “Die agenten volgen de personen op die problemen kunnen veroorzaken,” zegt woordvoerder François Ganseman. “Relschoppers krijgen bovendien een stadionverbod van een aantal weken tot jaren.”
Volgens Dailly moeten de daders streng bestraft worden. “Er zijn zoveel voorbeeldige topsupporters, maar door een aantal amokmakers wordt onze club zwartgemaakt. Een stadionverbod van twee weken is onvoldoende. De relschoppers moeten er volledig uit.”
Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Sport , Veiligheid , RWDM , Thierry Dailly , relschoppers , seraing , rellen , Voetbal