Verschillende scheidsrechters hebben aan de Franstalige amateurvoetbalkoepel ACFF laten weten niet langer in Brussel te willen fluiten. Dat deden ze nadat een scheidsrechter afgelopen weekend in het ziekenhuis werd geslagen. “Het wordt steeds moeilijker om scheidsrechters aan te werven. We ontvangen elk weekend rapporten met beledigingen”, zegt een ongeruste voorzitter Leon Lochet.
‘Scheidsrechters willen niet meer in Brussel fluiten’
Tijdens een wedstrijd van de U17 van RSC Anderlecht dit weekend werd een 18-jarige scheidsrechter hardhandig toegetakeld met ijzeren staven door een groep mannen. De jongeman werd zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis en is een week werkonbekwaam. Het parket opende een onderzoek naar de gebeurtenissen, waarvan de oorsprong buiten het voetbal zou liggen.
Tal van scheidsrechters die aangesloten zijn bij de Franstalige amateurvoetbalkoepel ACFF zijn aangeslagen door de gebeurtenissen. Zij hebben aan voorzitter Leon Lochet gevraagd niet langer in Brussel te moeten fluiten.
Knelpuntberoep
“Het is een eis die al langer leeft bij verschillende scheidsrechters. Het wordt steeds moeilijker om scheidsrechters aan te werven. We ontvangen elk weekend rapporten van wedstrijden waarin scheidsrechters beledigd of bedreigd werden”, zegt Lochet aan BRUZZ.
"We rekruteren wel veel nieuwe scheidsrechters, maar na één of twee maanden voor de ogen van hun ouders te worden uitgescholden, geven ze er de brui aan. En dan is er nog het fysiek geweld. Laatst nog is een scheidsrechter van amper 15 jaar moeten vluchten voor een délégué die hem achterna zat omdat hij slecht zou gefloten hebben. Zijn vader gooide snel zijn sportzak in de wagen, ging naast hem rijden zodat zijn zoon kon instappen, waarna ze samen weggereden zijn. Dat is toch niet meer normaal?"
Frankrijk en Nederland
Volgens Lochet moeten er vanuit de clubs maatregelen komen die de veiligheid van de scheidsrechters garanderen. Ook wettelijk kan het een en ander beter geregeld worden.
"We zitten in een negatieve spiraal en hopen dat de clubs niet wachten tot er een moord gebeurt om in te grijpen"
Als voorbeeld wijst hij naar Frankrijk. "Een scheidsrechter wordt daar gelijkgesteld met een politie-agent: als je die aanraakt kom je automatisch voor de rechter. Weet je: in elke andere sport is het aanvallen van een scheidsrechter ondenkbaar. Maar in voetbal kan dat allemaal. Het is hoog tijd dat de voetbalbond actie onderneemt, of binnenkort zijn er geen scheidsrechters meer."
'Geen concrete acties'
Die voetbalbond zegt dat er op dit moment geen specifieke acties zijn. "Agressie tegen scheidsrechters is onaanvaardbaar", zegt Pierre Cornez, woordvoerder van de voetbalbond, "maar zoiets wat in Anderlecht gebeurde blijft toch een uitzondering, en heb ik vernomen dat het misschien om een conflict ging buiten het voetbal."
Maar volgens Lochet neemt de agressie in het algemeen almaar toe, en zijn het toch de hele tijd dezelfde ploegen die voor problemen zorgen. In Nederland is dat niet anders. Maar daar heeft men begin dit jaar, na aanhoudende incidenten, een Bredase voetbalclub in z'n geheel geschorst. "Dat is bij ons nog niet aan de orde", zegt Cornez. "Wel kunnen individuen geschorst worden door de bevoegde commissie."
Volgens Lochet moet er alleszins iets gebeuren. "We zitten in een negatieve spiraal. We hopen dat de clubs niet wachten tot er een moord gebeurt om in te grijpen."
Lees meer over: Brussel , Sport , Justitie , scheidsrechter , voetbalgeweld , ACFF , Leon Lochet
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.