Brussels parlementslid Arnaud Verstraete (Groen) heeft samen met een collega van de Franstalige zusterpartij Ecolo een kijkje genomen in het voetbalstadion van Rijsel. Het leverde bruikbare ideeën op voor het post-Eurostadion-tijdperk. “Rijsel bewijst dat een multifunctioneel nationaal stadion mogelijk is", zegt hij aan BRUZZ.
Verstraete: ‘Rijsel is inspiratiebron voor nationaal stadion in Brussel’
Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) weigerde in januari een bouwvergunning af te leveren voor de exploitatie van het Eurostadion op parking C van de Heizel. Daarmee kwam een einde aan de saga rond het nationaal stadion in zijn huidige vorm en liep Brussel zijn nominatie als gaststad voor het EK 2020 mis.
Dubbele bodem
Toch betekent dat nekschot niet dat er nu helemaal niets meer ondernomen wordt. Zowat alle politieke partijen zijn het erover eens dat er in de nabije toekomst werk moet worden gemaakt van een nieuwe voetbalarena. Brussels parlementslid Arnaud Verstraete (Groen) trok daarom samen met een collega van Ecolo naar Rijsel om daar het stadion Pierre Mauroy te bezoeken.
“Rijsel is een inspiratiebron voor een toekomstig nationaal stadion in Brussel. Het bewijst dat een multifunctionele voetbaltempel die dagelijks gebruikt wordt mogelijk is”, zegt Verstraete, die zijn stelling kracht bijzet door te verwijzen naar de dubbele bodem van het stadion.
In tegenstelling tot Brussel is er hier wel overleg geweest over de lasten
“Onder de grasmat zit een tweede vloer verstopt die tevoorschijn komt wanneer de grasmat wordt weggetrokken. Het stadion is daardoor ook geschikt voor andere sporten. Zo vond hier eind november bijvoorbeeld de finale van de Davis Cup tennis plaats. Daarnaast kan de tweede ondergrond ook gebruikt worden voor concerten van muziekgroepen en een heleboel andere evenementen.”
En dat is nog lang niet alles. “In Rijsel zijn alle betrokken partijen samen aan tafel gaan zitten om te kijken welke functies binnen de omgeving van het stadion noodzakelijk waren. Er is ook overleg geweest over de verdeling van de lasten, wat in schril contrast staat met de situatie in Brussel. Bij ons stond alles in het teken van de lusten van een privéspeler en moest de gemeenschap voor de kosten opdraaien. Dat kan niet.”
Stadion mét atletiekpiste
Groen blijft ook pleiten voor een stadion dat voorzien kan worden van een atletiekpiste. “Het is niet de bedoeling om het model van Rijsel simpelweg over te nemen. We moeten kijken naar onze eigen noden en daar hoort een atletiekpiste bij.”
“Het is technisch mogelijk om een stadion te creëren waar de tribunes over een omliggende piste kunnen worden geschoven en dus moeten we die optie zeker uitpluizen.” Of dat betekent dat het Koning Boudewijnstadion behouden moet blijven, kan Verstraete nu nog niet zeggen.
“De piste om het huidige stadion te renoveren is met twee onderzoeken niet voldoende bestudeerd. Daarom zullen wij een resolutie indienen met de vraag voor een nieuwe studie. Die moet nagaan of een multifunctionele vernieuwing van het Koning Boudewijnstadion financieel niet voordeliger is.”
Eurostadion
Lees meer over: Brussel , Sport , Eurostadion , Eurostadion , Arnaud Verstraete
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.