Michel Verschueren, voormalig manager van RSC Anderlecht, is op 91-jarige leeftijd overleden. 'Mister Michel' was general manager van RSC Anderlecht van 1980 tot 2003. Onder zijn management behaalde Anderlecht elf landstitels en drie Europacupfinales.
Voormalig Anderlecht-manager Michel Verschueren overleden
“Mister Michel is een icoon van de club. Op 91-jarige leeftijd was hij dat nog steeds. Onder zijn management heeft Anderlecht onwaarschijnlijke prestaties neergezet. We willen onze steun betuigen aan zijn nabestaanden, in het bijzonder aan zijn zoon Michael die nog altijd bestuurslid is van de club,” zegt de woordvoerder van RSC Anderlecht. “We zijn zwaar getroffen door het nieuws. We zijn blij dat we hem onlangs nog een eerbetoon hebben kunnen geven in het Lotto Park, waar hij warm afscheid heeft genomen van de sporters.”
Verschueren zag op 17 maart 1931 het levenslicht in het Vlaams-Brabantse Boortmeerbeek. Verschueren groeide op in een welstellend gezin met vier kinderen en ging, na zijn middelbare studies te hebben afgewerkt, Lichamelijke Opvoeding studeren aan de Katholieke Universiteit in Leuven. Voetballen deed Verschueren ook - bij het plaatselijke Racing Boortmeerbeek - maar al snel kreeg hij in de gaten dat zijn kwaliteiten elders lagen.
Op 26-jarige leeftijd ging Verschueren bij kersvers tweedeklasser Eendracht Aalst aan de slag als fysiektrainer. Met vernieuwende trainingsmethoden maakte de jonge Verschueren indruk en in 1960 zou Aalst promoveren naar eerste klasse. Daar toonde 'Mister Michel' voor het eerst dat er niet met hem te sollen viel. Tijdens een thuiswedstrijd tegen Standard in november 1961 maakte de (Waalse) scheidsrechter Arthur Blavier het al te bont en zond verschillende Aalst-spelers met rood van het veld. Verschueren (en met hem heel Aalst) pikte dat niet en er ontstond tumult. Verschueren werd in de nasleep daarvan voor een jaar van de Belgische velden verbannen.
Daring Brussel
Zijn naam was ondertussen gemaakt en in 1963 trok Verschueren als fysiektrainer naar Anderlecht. Onder leiding van succescoach Pierre Sinibaldi was paars-wit een niet te stoppen machine geworden en Verschueren was daarin een belangrijk onderdeel. De Vlaams-Brabander was echter brandend ambitieus en wilde meer dan enkel fysiektrainer zijn.
In 1969 trok hij dan ook naar Daring Brussel om daar algemeen manager te worden. Samen met voorzitter en bouwgigant Jean-Baptiste L'Ecluse had Verschueren grote plannen, die - na de fusie met Racing White tot RWDM - ook uitkwamen. In hun tweede seizoen (1975) als RWDM werd al een eerste landstitel behaald en met kleppers als Johan Boskamp en Morten Olsen schitterde Molenbeek eind jaren '70 ook in Europa. Verschueren plukte in het kampioenenjaar icoon Paul Van Himst zelfs weg bij de buren uit Anderlecht.
General manager bij Anderlecht
Mister Michel had zichzelf intussen gebombardeerd tot de topmanager van België en keerde door de grote poort terug naar het Astridpark. Tussen 1980 en 2003 werd Verschueren general manager bij Anderlecht en hielp paars-wit aan onder meer elf landstitels en een UEFA Cup (1983). Toppers als Juan Lozano, Marc Degryse, Luc Nilis en Jan Koller werden door de Mister Michel himself naar Anderlecht geloodst. Op 72-jarige leeftijd kwam er een einde aan zijn periode als algemeen manager. Herman Van Holsbeeck werd zijn opvolger.
Verschueren was dan wel niet meer actief betrokken bij het voetbal, de Zilveren Vos verloor zijn scherpte niet. Nooit verlegen om een controversiële uitspraak bleef hij steeds zijn soms afwijkende opinie spuien over het voetbal (en de wereld daarbuiten). In 2001 kreeg Mister Michel de Homofobieprijs na een aantal erg onvriendelijke holebi-uitspraken.
Verschueren bleef echter achter zijn mening staan. Hij bleef ook na zijn afscheid bestuurslid bij paars-wit en werd manager van het clubrestaurant Le Saint-Guidon.
Michel Verschueren overleed woensdag op 91-jarige leeftijd in het zorgcentrum in Wolvertem waar hij verbleef.
Lees meer over: Anderlecht , Sport , Michel Verschueren , RSCA Anderlecht
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.