| De zwembaden van Provinciaal Domein De Halve Maan in Diest, nog tot 2026

Nu provinciaal domein De Blaarmeersen in Gent Brusselaars in het vizier neemt, rijst de vraag: waar kun je wel nog in open lucht gaan zwemmen? Niet meer in het provinciaal domein van Huizingen, jarenlang vaste prik voor de Brusselse jeugd. Maar er zijn nog andere opties, al heb je je identiteitskaart wel beter op zak.

In Brussel zelf kun je vanaf juli weer het water induiken in Flow, het privé-initiatief van actiegroep Pool is Cool waarvoor momenteel een crowfundingactie loopt. Al is dat lang niet voor iedereen weggelegd: je moet op voorhand online reserveren, en er kunnen maar dertig mensen tegelijk in. In de aangekondigde grote zwemvijver in Neerpede kun je pas vanaf 2024 terecht.

Het provinciaal domein van Huizingen heropent dit jaar niet. De technische installatie is niet meer te herstellen en de uitbatingskost is bovendien te hoog voor de provincie Vlaams-Brabant. Op het terrein zal de Molenbeek opengelegd worden, en de provincie gaat "investeren in grote speel- en genietplekken met natuurlijk water als attractiepool."

De openluchtbaden van Provinciedomein Halve Maan Diest en Provinciedomein Kessel-Lo zijn wél opengegaan voor een nieuw zwemseizoen. Al is ook dat een aflopend verhaal: als de technische installaties mee willen kan er in Kessel-Lo nog gezwommen worden tot 2025. Het openluchtbad van Halve Maan Diest doet er nog een jaartje bij en hoopt open te blijven tot 2026. ​

Ploeterbad

“Ook deze baden kampen met grote uitdagingen voor een maatschappelijk verantwoorde en duurzame uitbating", liet Vlaams-Brabants gedeputeerde Ann Schevenels optekenen toen bekend raakte dat Huizingen gesloten wordt. " Maar zo lang de technische installaties mee willen, willen we het zwemplezier niet ontzeggen aan onze bezoekers. We starten in deze domeinen wel met het vooronderzoek naar meer duurzame waterspeelplekken voor de toekomst."

Kessel-Lo heeft een ploeterbad, dat maximaal 90 centimeter diep is en open is van 1 mei tot 1 september. "Onze voornaamste doelgroep zijn dan ook gezinnen met kinderen", zegt centrumverantwoordelijke Oswald De Belder. "Jongeren tussen 15 en 25 jaar zien we hier niet of nauwelijks."

Net zoals in Diest en vroeger in Huizingen bedraagt de toegangsprijs in Kessel-Lo 12 euro voor een volwassene die niet in Vlaams-Brabant woont, tegenover 4 euro voor inwoners van de provincie. Kinderen tot 13 jaar betalen 3 euro. Daarnaast blijft ook het online reserveringssysteem dat in coronatijd werd opgezet om de bezoekersstromen te regelen, al zeker dit jaar nog gehandhaafd.

"Bovendien wordt de identiteitskaart aan de ingang nog eens gecontroleerd", zegt De Belder. "Mensen die overlast willen veroorzaken, schrikt dat wel af. Ze willen niet op voorhand reserveren en daarna hun identiteitsgegevens vrijgeven."

Zwemzones in Hofstade

Op het domein Sport Vlaanderen Hofstade is het strand sinds de coronatijd in eerst vier en nu zes zwemzones opgedeeld. Wie er wil komen zwemmen, moet op voorhand online een kaartje kopen (5 euro voor iedereen), maar dan ook nog eens kiezen voor een bepaalde zwemzone.

Dat vandaag maar twee van de zes zones beschikbaar zijn, is een bewuste keuze, zegt Tim Herbig, verantwoordelijke voor het strand in Hofstade. "Daarvoor baseren we ons op de weersverwachtingen. Zo kunnen we heel precies inschatten hoeveel personeel we zullen moeten inzetten." Het systeem heeft zijn nut in de dagelijkse werking bewezen en zal waarschijnlijk gehandhaafd blijven.

Hofstade is erg in trek bij Brusselaars, zegt Herbig, voorlopig zonder problemen. "Op heel warme dagen, bij piekdrukte, schakelen we extra beveiligingspersoneel in en doet De Lijn hetzelfde. De politie is dan met meer ploegen aanwezig. Maar dat is al jaren zo."

Korting voor fietsers

Recreatiedomein De Nekker in Mechelen werkt als enige met een dubbel systeem. Wie online op voorhand een kaartje koopt, betaalt 4,5 euro, wie dat aan de kassa doet telt 5,5 euro neer. Een identiteitskaart blijft hoe dan ook verplicht o binnen te komen.

Zwemmers kunnen verder nog terecht in de Plas van Rotselaar. Daar hoeft niet gereserveerd te worden, maar de plas is in mei en juni enkel open als de gemeente dat bij heel mooi weer aankondigt op de website van het domein. In juli en augustus kun je er normaal van 10 tot 20 uur in het water plonzen, voor 7,5 euro per volwassene. Kinderen onder de 110 centimeter mogen gratis binnen.

Bijzonder: wie met de fiets komt, hoeft maar 5 euro te betalen. Dat moet je aan de kassa wel kunnen bewijzen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni