Een toekomstige zwemvijver in Neerpede ?

Petitie tegen zwemvijver Neerpedepark verzamelt bijna achtduizend handtekeningen

DVDE, NL
© BRUZZ
04/03/2024

De plannen van het Brussels Gewest om een stuk van de Neerpedevijver in Anderlecht tot een zwemvijver te transformeren, stuit op verzet van buurtbewoners. Burgerbeweging Sauvegardons Neerpede verzamelde al 7.924 handtekeningen tegen het project, dat volgens hen het natuurlijke karakter van het gebied zal aantasten.

Brussel Leefmilieu wil een van de vijvers in het Anderlechtse Neerpedepark omvormen tot een natuurlijke zwemzone met een oppervlakte van 5.000 vierkante meter. Dat ziet een aantal buurtbewoners niet zitten. “Het project zal het uitzicht van de vijver aanzienlijk veranderen omdat er kleedruimtes, een groot paviljoen en andere infrastructuur gebouwd moeten worden,” vindt Yannick Laurent van Sauvegardons Neerpede.

Het ontwerp van de natuurlijke zwemvijver voorziet nu een capaciteit van 225 zwemmers per half uur. Draaihekken aan de ingang van de zwemvijver moeten erop toezien dat die capaciteit niet overschreden wordt. In de vijver zelf zouden banen aangelegd worden. “Dat lijkt eerder op sportzwemmen dan op recreatief zwemmen,” zegt Laurent. Hij vreest bovendien dat het “onmogelijk” is om iedere bezoeker te tellen en te controleren.

Een andere bezorgdheid is verkeersoverlast: “Het Neerpedepark ligt aan het uiteinde van Anderlecht en is slecht bereikbaar met openbaar vervoer. Mensen zullen dus massaal met de auto komen.”

Groene long

Alain Maron (Ecolo), Brussels minister van Leefmilieu en bevoegd voor het dossier, neemt geen standpunt in over de petitie. Wel benadrukt zijn woordvoerder dat bezoekers slechts een paar weken per jaar, als het weer het toelaat, in de vijver mogen zwemmen.

“Daarnaast zijn we in gesprek met de gemeente Anderlecht over het beheer van de Neerpedevijver. Alles moet in de best mogelijke omstandigheden gebeuren, zoals altijd het geval is in parken die Leefmilieu Brussel beheert,” zegt de woordvoerder. “We zullen aanvankelijk het aantal bezoekers tot 120 personen per uur beperken en die cijfers via een systeem van voorafgaande registratie controleren.”

Maron verdedigt het project als een essentiële opwaardering voor de “groene long” van het Gewest: “Het project kadert in een breder plan voor de heropwaardering van het Neerpedepark. De nadruk ligt op natuurbehoud en biodiversiteit, bijvoorbeeld door de vijvers te herstellen en de rietvelden uit te breiden.”

De opening van de zwemvijver is voorzien voor 2026.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni