Zonder echt te overtuigen knoopte RWDM na de winterstop opnieuw aan met de zege – de derde competitiewinst op rij. Een vernieuwd Molenbeek sloeg tegen Lommel telkens toe in de slotfase van beide helften.
Zakelijke zege voor ambitieus RWDM
Sinds de veelbesproken Amerikaanse overname kan niemand zich bij RWDM nog verstoppen als de underdog. Met vier transfers op een week tijd maakte het (ver)nieuw(d)e clubbestuur duidelijk waar de ambities liggen: RWDM wil promoveren naar 1A, en liefst zo snel mogelijk. En zo gek is die ambitie niet: dankzij enkele puike resultaten klom RWDM al voor de winterstop (en de overname) op in het klassement.
De terugkeer van De Camargo
De tweede plek, die recht geeft op een barragewedstrijd voor promotie, is zo plots een realistisch doel geworden. De inbreng van Amerikaans geld en de wintertransfers zetten die ambitie extra kracht bij. Vooral de terugkeer van Igor De Camargo, goed voor bijna honderd doelpunten op het hoogste niveau, naar het Edmond Machtensstadion doet de supporters watertanden. De 38-jarige Braziliaanse Belg, die in 2004 doorbrak bij FC Brussels (een voorganger van dit RWDM), kreeg van coach Vincent Euvrard als enige wintertransfer meteen een basisplek tegen Lommel. Verder verraste Euvrard door Kevin Nzuzi aan de kant te laten, ten voordele van Corenthyn Lavie. Sterkhouder Lenny Nangis zat zijn eerste van vier schorsingsdagen uit.
Hoewel supporters nog niet welkom waren in het Edmond Machtensstadion, liet de Molenbeekse aanhang zich gelden door buiten het stadion vuurwerk af te steken. Een mooi spandoek kleurde de akelig lege tribunes: ’11 sur le terrain, vos supporters pas loin – faites-nous rêver!’.
De boodschap was duidelijk, en dus wilde een gretig RWDM al snel laten zien dat die promotie-ambities meer zijn dan enkel mooie woorden op papier, en greep zijn tegenstander al snel naar de keel. Een jong, onervaren en gehavend Lommel bleek in theorie een makkelijke prooi. De satellietclub van Manchester City stelt dit seizoen teleur, wat resulteerde in een trainerswissel tijdens de winterstop. Deze week kregen de Limburgers ook nog eens af te rekenen met het vertrek van sterkhouder Verschueren én enkele coronabesmettingen.
Scheidsrechterlijk geluk
De Molenbeekse druk leidde echter niet meteen tot een karrevracht aan doelkansen. Integendeel: op het kwartier kopte Sales Lommel op voorsprong, maar het doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel – al lijkt RWDM van geluk te mogen spreken dat er in 1B geen sprake is van de VAR. De gewiekste De Camargo liet van zich horen toen Lommel-doelman Fiermarin het onzalige idee kreeg om de nieuwe Molenbeekse spits proberen te dribbelen. De Camargo kon hem wel de bal ontfutselen, maar niet in doel besluiten.
Op slag van rust zette Glenn Claes een knappe één-twee op met De Camargo. Na een vederlicht contact in de 16 ging Claes tegen de vlakte, scheidsrechter Brent Staessens beloonde de schwalbe met een strafschop. Specialist van dienst Nicolas Rommens liet het geschenkje niet liggen en trapte RWDM op voorsprong.
Na de pauze moest Lommel zijn egelstelling verlaten om op zoek te gaan naar de gelijkmaker. Anello kwam het dichtste bij de 1-1, maar zag zijn poging van de lijn gekeerd door Le Joncour. De Franse verdediger moest nog een paar keer uitpakken met een perfect getimede tackle om onheil te voorkomen. Aan de overzijde maakte RWDM te weinig gebruik van de countermogelijkheden. Lavie kreeg de beste kans, maar hij schoot onbesuisd over.
17 op 21
Van een echt Lommels slotoffensief was geen sprake. De zoutloze partij bloedde langzaam maar zeker dood, tot in het absolute slot Rommens de ingevallen Nzuzi het straatje instuurde. Hij stelde de Molenbeekse zege veilig met zijn vijfde doelpunt van het seizoen. Het sein voor de RWDM-fans buiten het stadion om opnieuw een vuurwerkshow te verzorgen.
Missie volbracht, weliswaar zonder al te veel glans, maar RWDM kan intussen wel pronken met een knappe 17 op 21. Vreemd genoeg is dit nog maar de tweede thuiszege voor RWDM dit seizoen. Met nog twee thuiswedstrijden in januari voor de boeg krijgt RWDM nog extra kansen om de steile ambities kracht bij te zetten.