Ondertekening overeenkomst Neo 1 consortium Unibail-Rodamco

| De ondertekening van de overeenkomst Neo 1, met het consortium Unibail-Rodamco, CFE en Besix: Alain Courtois, Philippe Close (derde van links), Christophe Cuvillier, Johan Beerlandt en Yvan Mayeur.

15 miljoen euro schadevergoeding als Neo 1 niet doorgaat

BVR
© BRUZZ
29/01/2020

Het niet laten doorgaan van het winkel- en wooncomplex Neo 1 op de Heizel zou de overheid 15 miljoen euro kosten. Dat zei burgemeester Philippe Close (PS) maandagavond op de gemeenteraad van de Stad Brussel. Het is niet duidelijk of het om het totaalbedrag gaat, of het gedeelte dat de Stad Brussel zou moeten betalen.

Neo 1, dat zijn 650 woningen, een bioscoop en een shoppingcentrum van 72.000 vierkante meter op de Heizel. Een vergunning voor Neo 1 is in zicht, maar steeds meer politici vragen zich af of het hele concept nog wel van deze tijd is.

Door de e-commerce is de koek die de fysieke winkels onderling kunnen verdelen, immers een stuk kleiner geworden. Wat tot verscherpte concurrentie leidt tussen de winkels in Neo 1 en die in het stadscentrum. De vrees is dat die laatste het onderspit zullen delven, met veel leegstand tot gevolg. Daarenboven is de vergunning voor de hoofdinvalsweg geweigerd door Vlaanderen, waardoor er extra mobiliteitsproblemen dreigen aan de Heizel.

15 miljoen

Op de gemeenteraad van de Stad Brussel vroegen gemeenteraadsleden daarom wat het zou kosten mocht het contract met shoppingbouwer Unibail-Rodamco-Westfield (URW) verbroken worden. In La Capitale staat te lezen dat burgemeester Close daarop antwoordde: "dat een verbrekingsvergoeding van 15 miljoen euro moet betaald worden als het project niet gerealiseerd wordt."

Close zelf wil niet reageren. "Dit stuk van de vergadering vond plaats achter gesloten deuren", zegt zijn woordvoerder.

Maar verschillende gemeenteraadsleden bevestigen het bedrag aan onze redactie. "Close zei inderdaad dat 'we' 15 miljoen euro verliezen als Neo 1 niet doorgaat", aldus een gemeenteraadslid aan BRUZZ.

Wie die 'we' is, is op dit moment niet duidelijk. Het kan slaan op de vennootschap Neo, waar de Stad Brussel en het Gewest elk voor 50 procent in zitten. Dan is 15 miljoen euro het totaalbedrag, dat door twee gedeeld moet worden. Maar het kan ook slaan op de Stad Brussel alleen, omdat die partij het contract met de projectontwikkelaars afsloot. In dat geval zou de Stad Brussel alleen 15 miljoen euro moeten ophoesten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Brussel-Stad , Stedenbouw , Politiek , verbrekingsvergoeding , neo 1 , Neo 2 , Heizel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni